Å flytte med katten sin - tips og triks for å hjelpe katten

Hei venner!

I dette blogginnlegget vil jeg komme inn på hvordan du gjør flytteprossesen så skånsom som mulig for katten din. Jeg håper at du kan bruke min erfaring til å få en god flytteprosess med din egen katt.

Selve flyttingen med katten

Kan du flytte katten dagen før?

Det aller beste tidspunktet å flytte katten på, er faktisk dagen før den store flyttedagen. Grunnen til dette er at selve flyttedagen er hektisk, det går folk inn og ut av huset hele dagen, og ting er ikke som vanlig for katten din.
Hvis du flytter katten før den store flyttedagen, så sørg for å innrede et lite rom til katten i det nye hjemmet ditt (Se evt. tidligere bloggpost «Den beste starten for din nye katt»). Rommet skal være en trygg base for katten, der du ikke trenger å sette møbler på selve flyttedagen.

Slik kan du flytte med alle andre dører åpne i den nye boligen deres, og gå ut og inn uten å bekymre deg over at katten løper ut og blir borte. Katten din har hatt et døgn til å venne seg til rommet, og selv om lydene er fremmede og skremmende for katten under selve flyttingen, så er det helt klart det beste og enkleste for dere begge. Du skal naturligvis først ha innredet rommet med alle kattens ting, slik at den føler seg hjemme og trygg med sine vante leker, seng og kattedo. Hvis du ikke har et rom som du kan unnvære på selve flyttedagen, kan du vurdere å lage kattens base på badet, men vær i så fall oppmerksom på at ikke eventuelle flyttehjelpere slipper katten ut av rommet når de skal på do. Lås døren hvis det er mulig, eller heng en lapp på døren.

Å flytte katten på selve flyttedagen

Hvis du ikke har mulighet til å flytte katten dagen før, så sørg for at katten befinner seg i det rommet som det skal flyttes fra sist. Hvis du kan tømme et rom helt for møbler og flyttekasser, slik at det kun er kattens viktigste ting i rommet sammen med katten, er det helt klart det beste. Du lukker døren inn til katten, og så kan du flytte vel vitende om at katten er lukket inne i et rom med alt den trenger. Sørg for å låse døren, eller sett en stor lapp på døren der du skriver «HOLD DØREN LUKKET! LØS KATT!» Dette kan kanskje virke voldsomt, men under en flytting med mange mennesker, flytterot, kasser, møbler, og kanskje fremmede flyttefolk, er det ikke sikkert alle husker at akkurat den døren ikke skal åpnes. Man kan glemme det når alt skal gå fort, så ta dine forholdsregler.

Det beste er helt klart om du kan flytte alle tingene dine først, og så komme tilbake senere for å hente katten din og alle kattens ting. Hvis ikke dette lar seg gjøre, så sørg for at du bærer katten ut i bilen i transportburet helt til slutt. Hvis katten er på soverommet og det skal flyttes sist, kan du sette katten i transportburet og sette det i bilen før dere flytter ut sengen. Spenn fast transportburet med sikkerhetsbeltet i baksetet, og legg et teppe over buret så ikke katten får unødvendige inntrykk på vei til det nye hjemmet ditt.

Når du kommer til det nye hjemmet ditt, så sørg for å flytte inn alle kattens ting først. Sett dem på et rom der du ikke trenger å sette møbler og flyttekasser. Alternativt kan dette være badet, hvis du sørger for at ingen åpner døren under selve flyttingen. Når kattens ting er på plass, kan du hente inn katten i buret, åpne døren på buret i rommet og lukke døren til rommet. Lås døren hvis det er mulig, eller heng opp en lapp med «HOLD DØREN LUKKET! LØS KATT!». Deretter kan du/dere begynne flyttingen.

Oppsummering:

Flytting av katten før den store flyttedagen:

1. Sett alle kattens ting inn på rommet med katten
2. Lås døren hvis det er mulig, eller heng en lapp på døren med «HOLD DØREN LUKKET! LØS KATT!», slik at ingen åpner døren ved et uhell.

Flytting av katten på den store flyttedagen:

1. Sørg for at katten din er lukket inne i ett rom under hele flyttingen
2. Lås døren hvis det er mulig, eller heng en lapp på døren med «HOLD DØREN LUKKET! LØS KATT!», slik at ingen åpner døren under flyttingen
3. Flytt katten din aller sist – gjerne etter at alt er flyttet, hvis det er mulig 4. Dekk til transportburet i bilen for å unngå unødvendige inntrykk

Når du kommer til det nye stedet:

1. Sett aller først inn kattens ting i det rommet den skal oppholde seg, og deretter katten, før dere begynner å bære inn ting
2. Lås døren hvis det er mulig, eller heng en lapp på døren med «HOLD DØREN LUKKET! LØS KATT!», slik at ingen åpner døren på flyttedagen
3. Når alt er flyttet, og ingen skal gå ut og inn av inngangsdøren, kan du gå inn og se til katten din

Ett rom av gangen

Det er viktig at du viser katten din ett rom av gangen i det nye hjemmet deres. Hvis du trenger å pakke ut og sette møbler inn på det rommet der katten var først, så begynn f.eks. å klargjøre soverommet så godt du kan. Etterpå kan du flytte katten din og alle dens nødvendige ting dit, og lage en ny base til den der. Deretter skal katten vises ett rom av gangen, og falle helt i ro i det rommet før den presenteres for et nytt rom. Husk å ha alle vinduer lukket, slik at katten din ikke kan stikke av og forsvinne.

Når er katten klar til å utforske neste rom?

Det er ikke så lett å si når katten din er klar til å utforske neste rom i hjemmet deres, så det er svært viktig at du leser dens signaler. Alle katter er forskjellige, og det er derfor bedre å ta det langsomt. Hvis katten din farer sammen når du åpner døren inn til den, er den sannsynligvis ikke klar til å utforske resten av hjemmet. La den føle seg helt trygg før du utvider området. Jo færre rom du kan presentere den for av gangen, jo bedre. En god idé er også å plassere kattens forskjellige huler, tepper, klorestativ og leketøy rundt omkring i det nye hjemmet deres. Når du gjør dette så sprer du samtidig kattens lukt, og den vil føle seg mye tryggere.

Skal katten din være utekatt?

Hvis katten din skal være utekatt er det svært viktig at du venter med å slippe den ut i minst 14– 21 dager. Katten din trenger så lang tid på å lære seg at dette er dens nye hjem, slik at den ikke stikker av og prøver å finne tilbake til sitt gamle hjem. Katten din må ganske enkelt knytte seg til det nye stedet deres. Når du skal slippe ut katten for aller første gang, er det lurt om du har den ute i sele. Slik kan katten bli kjent på det nye stedet før den får gå rundt på egenhånd.

Du kan evt. bruke de 14–21 dagene innendørs til å venne katten til å gå i sele. Sørg for å spre kattens brukte kattesand rundt omkring og i nærheten av hjemmet ditt, før du slipper den ut, slik at den kan kjenne sin egen lukt og lettere finne hjem igjen.
Det kan også være en god idé å slippe ut katten før den får mat de første par gangene. Hvis den er sulten, er den mye mer motivert for å komme hjem igjen til deg og spise før det har gått for lang tid. Når katten kommer hjem igjen, er det bare å tilby den et herlig måltid mat, så den vet hva den har i vente fremover.

Når katten bor i nærheten av sitt gamle hjem

Hvis du flytter til et område som er like i nærheten av der dere bodde før, er det stor sannsynlighet for at katten kommer til å gå tilbake dit. Det er derfor viktig å informere de som flyttet inni den gamle boligen om at katten din muligens vil forsøke å komme inn til dem. Gi dem telefonnummeret ditt, så de kan ringe deg hvis katten din plutselig dukker opp hos dem.
Vær oppmerksom på at det kan ta mange måneder før katten har vent seg til sitt nye hjem, hvis det gamle ligger i nærheten. Hvis katten din insisterer på å gå tilbake til det gamle hjemmet, og dette medfører at den må krysse en trafikkert og farlig vei, er det en god ide å vurdere bygging av en større innhengning eller å gjerde inn hagen så katten ikke kommer seg ut. Det er viktig at den ikke utsettes for fare når den vandrer. Katter kan være utrolig sta, og er uten tvil vanedyr. Du må derfor være kreativ hvis katten din insisterer på å vende tilbake til sitt gamle hjem.

Hjelpemidler fra dyrlegen til katten din

Det finnes forskjellige hjelpemidler som kan hjelpe katten din med å redusere stress under stressede situasjoner som f.eks. en flytting. Spør dyrlegen din til råds et par uker før flyttedagen, slik at du rekker å få gitt katten din noe som kan hjelpe mot stress. Det finnes mange forskjellige preparater som dyrlegen din kan gi deg råd om. Selv foretrekker jeg å gi Monty og Molly produktene Kalm og Zylkene hver dag et par uker før vi skal til dyrlegen. Dette er naturlige midler mot stress, og det hjelper dem. Spesielt Monty har nytte av dem, da han ikke liker uvante situasjoner. Hvilke produkter som virker for akkurat din katt, og hva din katt trenger, skal du alltid spørre din dyrlege eller dyrepleier om.

Min flytting med Monty og Molly

Jeg har nylig flyttet til et rekkehus med Monty og Molly. Molly har tatt hele flytteprosessen på strak pote, mens Monty ikke har vært så lett å overbevise.
Jeg overtok boligen slik at jeg hadde 14 dager på meg til å flytte. Det var veldig fint, for da kunne jeg begynne med å flytte alle våre nødvendige ting før vi flyttet Monty og Molly.

Da alt var på plass tok jeg alle deres ting og lagde en trygg base for dem på soverommet. Grunnen til at jeg valgte soverommet som det første, var at Monty og Molly alltid sover i sengen med meg, og det ville være unaturlig for oss alle tre å bryte med dette.

Sengen ble inntatt umiddelbart

Jeg hadde kattedoen og tingene deres på soveværelset i 3–4 dager. Da de var trygge og virkelig ville ut av rommet, fikk de tilgang til resten av andre etasje i huset. Jeg kjøpte et sikkerhetsgitter for barn til trappen, slik at de ikke kunne komme ned i første etasje før de var klare for det. Jeg var overbevist om at ingen av dem kunne klatre over sikkerhetsgitteret. Det viste seg å ikke stemme helt, for plutselig en dag stod Molly nede i stuen og sa «mjau» til meg! Hun hadde hoppet over gitteret og spankulert ned trappen, som om det var den naturligste sak i verden. Jeg ble temmelig overrasket og måtte deretter forhøye gitteret med en hjemmelaget forhøyer.

Gitteret med den hjemmelagde forhøyeren.

Jeg hadde gått i flere uker og planlagt hvordan jeg skulle legge teppe i trappen, så ikke Monty og Molly skulle skli og falle ned trappen – jeg er jo en temmelig overbeskyttende mor. Løsningen dukket opp en dag jeg hadde glemt å lukke åpningen til andre etasje, og BÅDE Monty og Molly stod i stuen og så på meg og sa «mjau mjau». Jeg kunne ikke forstå hvordan spesielt Monty hadde gått ned den glatte trappen, men det hadde han altså, og da jeg fikk ham til å prøve å gå et par trinn, fant jeg fort ut av at dette klarte han fint. Derfor droppet jeg hele prosjektet «legg teppe i hele trappen».

Da Monty og Molly hadde sneket seg ned i stuen to ganger, var jeg overbevist om at de var klare til å få tilgang til hele hjemmet vårt. Til sammen tok det omtrent 14 dager. Hvis jeg bare hadde hatt Molly å ta hensyn til, hadde hun fått tilgang til hele huset tidligere , men siden Monty har diabetes, og blodsukkeret hans påvirkes av stress, ble det i et svært rolig tempo. Det er jeg glad for den dag i dag.

Monty ved trappen

Jeg vil avslutte dette blogginnlegget med å ønske deg og katten din en riktig god og trygg flytting.
Kjærlig hilsen Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy