Best mulig start for den nye katten din

Hei venner!
I dette blogginnlegget vil jeg gjerne komme inn på hvordan du gir den nye katten din den aller beste starten den kan få på det nye livet hjemme hos deg. Jeg har adoptert flere katter i mitt liv, jobbet på et omplasseringshjem og gjort masse undersøkelser som jeg håper du kan få nytte av i dette blogginnlegget.

Før du adopterer en katt

Før du adopterer en katt må du sørge for å ha følgende ting på plass (eller kunne kjøpe dem med deg hjem fra det stedet du adopterer fra):

  1. Kattemat – Hvilket merke er katten vant til å få? Hva slags fôr anbefaler dyrlegen? Skal den ha både våtfôr og tørrfôr?
  2. Kattedo, kattesand og spade til kattesand – Jeg anbefaler å alltid kjøpe luktfri kattesand. Kattens luktesans er mye bedre enn vår, og hvis katten ikke liker lukten av f.eks. lavendel eller babypudder kan du risikere at den ikke bruker kattedoen.
  3. Transportbur – Du kan med fordel ta med et teppe som katten har brukt det stedet den adopteres fra, da lukter det kjent for katten og den vil føle seg tryggere. Dekk transportburet med et teppe, så blir den ikke så skremt av alt det den ser på veien hjem.
  4. Teppe til inne i transportburet og utenpå – Du kan med fordel ta med et teppe som katten har brukt det stedet den adopteres fra, da lukter det kjent for katten og den vil føle seg tryggere. Dekk transportburet med et teppe, så blir den ikke så skremt av alt det den ser på veien hjem
  5. Hule, kurv og andre myke steder – så katten kan føle seg trygg i det nye hjemmet.
  6. Klorestokk – Det er kattens natur å sette klørne i ting, og da er det viktig at den har mulighet til dette. Kloretrær er en god idé, men vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis hindrer at katten din klorer på møblene dine, rett og slett fordi de er mykere, mer spennende og fordi katten ikke får lov.
  7. Leker – Katten din må stimuleres, uansett om det er en kattunge, en voksen katt eller en seniorkatt.
  8. Brukt kattesand fra tidligere hjem – Det kan kanskje virke litt merkelig å be om å få brukt kattesand fra det stedet du adopterer katten fra, men det kan faktisk hjelpe katten din med å finne veien til «toalettet» i det nye hjemmet sitt. Du trenger bare å tømme en liten pose av kattens brukte sand i den nye kattedoen. Slik vil katten lukte at den har gjort sitt fornødne der tidligere, og vil lettere forstå at den skal bruke kattedoen.

Trygghet starter med ett rom

Før du kommer hjem med den nye katten din bør du ha klargjort et mindre rom til den. Det er på dette rommet katten din skal oppholde seg i de første 24 timene eller lengre. Det vil si at du skal sette kattedoen, mat, vann og et gjemmested inn i rommet, og når du kommer hjem skal du sette transportburet i rommet, åpne døren og evt. slukke lyset i rommet. Deretter kan den nye katten din få lov til å gå ut av transportburet i sitt eget tempo og utforske dette rommet, uten at det blir for mange inntrykk. Noen ganger er det beste for katten at du ikke er i rommet i det hele tatt de første par timene, slik at den kan få ro og fred til å «lande» i det nye hjemmet sitt. Hvis du har en katt som er full av selvtillit og gå-på-mot, er det ikke sikkert at dette er nødvendig, men uansett skader det i alle fall ikke katten hvis den får tid og ro alene de første par timene.

Pass på med støy og mange mennesker

Det er svært viktig at ikke katten din møter alle familiemedlemmene og vennene dine samtidig, og at den blir utsatt for mye støy de første dagene og kanskje til og med ukene. Den skal først føle seg helt trygg, så den ikke ender opp med å bli redd for alle de forskjellige menneskene og for støyen. Vent derfor også noen dager med å støvsuge. Forestill deg at du har kommet til et helt nytt sted med mange fremmede lukter og lyder, og du ikke er helt sikker på om det er farlig eller ikke. Plutselig kommer det massevis av fremmed skapninger inn i rommet ditt, som vil løfte deg opp, leke med deg, snakke med deg og ta bilder av deg, samtidig som du ikke vet om de vil deg noe vondt. Det er slik det vil føles for katten din i begynnelsen, så gi den tid og ro så den kan føles seg trygg. Etterhvert kan du stille og rolig la den møte flere mennesker.
Hendene dine er ikke leker
Hvis du har adoptert en kattunge eller en ungkatt vil den sannsynligvis gjerne leke med deg med det samme. Dette kan være en fin måte for deg og katten å bli kjent med hverandre på. Hvis det er første gang du har en katt, så husk på at en kattunge og en lekesyk ungkatt kan forveksle hendene dine med en katteleke. Du kan få mange kloremerker og kanskje til og med føle deg utrygg når du leker med katten din, hvis du bruker hendene dine som leketøy. Sørg derfor alltid for å leke med en katteleke, så ikke katten lærer at hender skal angripes.

Katt og barn

Hvis du har barn, er det viktig at barna forstår at katten trenger ro den første tiden, og at barna lærer å respektere kattens egne steder. Den skal slippe å bli tatt på når den spiser, drikker, sover og går på kattedoen. I tillegg skal du lære barna dine hvordan man leker med katten, så ikke katten klorer barna dine og bruker hender og fingre som leketøy.

Når er katten klar til å utforske neste rom?

Det er ikke så lett å forutsi når katten din er klar til å utforske neste rom i hjemmet ditt. Det er derfor viktig at du leser dens signaler. Er du i tvil så be dyrlegen din eller evt. det omplasseringshjemmet du adopterte katten fra om råd.

Min opplevelse med Mickey

Jeg adopterte en gang en svært nervøs hannkatt ved navn Mickey, og det tok mange uker for Mickey å venne seg til det første rommet han oppholdt seg i. Hele prosessen endte med å ta over en måned. Jeg hadde Mickey på badet mitt, og der gjemte han seg den første uken. Mickey var blitt etterlatt av familien sin og hadde kjempet med å finne mat og overleve i mange måneder, noe som gjorde at han var svært medtatt og veldig redd for mennesker.

Jeg satte meg hos Mickey på badet flere ganger om dagen, og leste fra en bok så han kunne høre og bli vant til stemmen min. Siden han hadde sultet og derfor var veldig drevet av mat, satte jeg meg hos ham og leste fra boken mens han spiste. Jeg satt flere meter fra ham, og hadde plassert matskålen så han kunne sitte og spise ved en kattehule. Han satt og så på meg mens han spiste, og slik gjorde vi det den første uken til han langsomt tødde opp. Deretter kunne jeg begynne å lokke ham til meg med godbiter. Etter 14 dager kunne jeg klappe ham, og når han ikke lenger skvatt til da jeg kom ut på badet, men i stedet møtte meg med høy hale, åpnet jeg døren til resten av leiligheten min. Jeg kunne dessverre ikke presentere ham for ett rom til, da resten av leiligheten min var ett kjempestort rom. Jeg lot tingene hans stå på badet i en ukes tid til, til han selv la seg i sengen og på sofaen min og virket trygg på resten av leiligheten. Deretter kunne jeg bestemme hvor jeg ville sette kattetoalettet, kattehuler, klorestokker, mat- og vannskål.

Min opplevelse med Monty

Det var en helt annen opplevelse da jeg adopterte Monty. Monty var ikke like nervøs som Mickey hadde vært, og det tok bare et par dager før han hadde sett hele den store leiligheten vi bodde i. Monty var ekstremt nysgjerrig, og er det forresten fremdeles, og han aksepterer ikke lukkede dører. Han stod derfor og mjauet ved den lukkede døren i soverommet der vi hadde plassert ham som første rom. Vi var veldig trøtte, for det ble ikke mye søvn på oss siden Monty var full av energi og bare ville utforske alt sammen på en gang! Vi tok imidlertid ingen sjanser siden vi var redde for at han kunne bli overstimulert og stresset, så vi holdt ham på soverommet et par dager før han fikk lov til å utforske resten av leiligheten.

2013: Monty likte godt å gjemme seg i en skuff under sengen i den første perioden etter at vi adopterte ham.

Les kattens signaler

Alle katter er forskjellige, og det er en god idé å gå langsomt frem så man ikke ender med en overstimulert og redd katt som får en dårlig start på det nye livet sammen med deg. Les kattens signaler så godt du kan. Hvis den farer sammen når du åpner døren til rommet den oppholder seg i, er den sannsynligvis ikke klar til å utforske resten av hjemmet. La den føle seg helt trygg før du utvider dens territorium. Jo færre rom du kan presentere den for om gangen, jo bedre.

Mange foretrekker å isolere katten på soverommet den første perioden da det ofte er minst trafikk på dette rommet. I tillegg kan det virke beroligende på katten når du ligger og sover. Du er nemlig tilstede uten å være «på». Kanskje kommer den opp i sengen og legger seg inntil deg. Andre foretrekker å presentere katten for et kontor eller et baderom man ikke bruker de første dagene.

Gode råd til de første dagene med den nye katten din.

  1. Ha et rom klart med kattens ting, slik at du kun trenger å sette transportburet inn på rommet og åpne døren.
  2. Fyll evt. litt av kattens gamle kattesand i den nye kattedoen for å lede katten din til «toalettet».
  3. La katten bo med sine ting på kun ett rom i minst ett døgn.
  4. Begrens møter med nye mennesker, og lag så lite støy som mulig.
  5. La katten få ro, og ikke prøv å ta den frem fra møbler den gjemmer seg under, men la den komme ut av seg selv.
  6. Les kattens signaler og gå langsomt frem.
  7. Presenter deretter katten for ett rom av gangen (i den grad dette er mulig).
  8. Det er helt greit å ta et steg tilbake i prosessen hvis det ble for mye for katten din å utforske nye rom.
  9. Sett deg ned på kattens nivå og snakk stille og rolig med den. Bruk evt. godbiter hvis den kan få det.
  10. Ikke slipp ut katten din i naturen før den har vært minst to uker innendørs, og sørg for at den er sterilisert/kastrert før den får gå ut så den ikke parer seg og bidrar til å lage uønskede kattunger. Strø litt grus fra kattedoen langs hekken eller tomtegrensen, så hjelper du katten med å markere dens revir, og det er lettere for den å finne ut hvor den bor.

Når alle disse tingene er på plass gjenstår det bare å ønske deg en riktig god start på et langt liv med ditt nye pelskledde familiemedlem.

Kjærlighet og potedask,

Mikala og Monty

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy