Derfor er høyt blodtrykk en stille sykdom

Når katten din maler og koser seg, så forteller den deg at den har det fint. Dessverre er ikke katter like flinke til å si fra hvis de ikke har det så bra. Faktisk er katter eksperter på å skjule det når de er syke.

Blodtrykksmåling gir svar

Det å skjule sykdom gjelder spesielt ved høyt blodtrykk, som er en sykdom som utvikler seg over lang tid. Katten din viser ofte ikke symptomer på høyt blodtrykk før tilstanden har kommet veldig langt, og derfor kalles det ofte en stille sykdom.

En rask og smertefri måling av blodtrykket til katten er den beste måten å stille diagnosen høyt blodtrykk på, akkurat som hos mennesker.

Høyt blodtrykk påvirker organene

Det er viktig å være oppmerksom på høyt blodtrykk, for sykdommen kan påvirke de vitale organene til katten din negativt. Nyrer, øyne, hjerne, hjerte og blodkar kan ta skade hvis det ikke gjøres noe med det høye blodtrykket, og dette kan forkorte kattens liv.

Symptomene på høyt blodtrykk kan være vanskelige å oppdage, og de kan lett forveksles med andre sykdommer. Men følg med på om katten endrer atferd, eller om det skjer endringer i øynene, som f.eks. blødninger eller plutselig blindhet. Og fremfor alt bør du be dyrlegen om å måle blodtrykket.

Du kan gjerne få målt blodtrykket til katten din én gang i året i forbindelse med den vanlige kontrollen hos dyrlegen. Slik reduserer du faren for at katten din blir rammet av alvorlige sykdommer.

Hvor gammel er katten din?

Høyt blodtrykk er en vanlig sykdom, spesielt hos eldre katter, og den utvikler seg vanligvis sammen med andre sykdommer som f.eks. kronisk nyresykdom. Faktisk har opp til 74 % av eldre katter med høyt blodtrykk også nyresykdom.

Høyt blodtrykk og kronisk nyresykdom er sykdommer som kan behandles, hvis de oppdages i tide. Ved behandling kommer katten din til å fortsette å male kjælent til den er gammel og grå.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Data Privacy