Din katts behov i hjemmet og selskap av deg

Føler du at du har oversikt over hva katten din har behov for og hvordan du kan oppfylle disse behovene? Hvordan bør det egentlig se ut hjemme og hvilke ting trenger katten din?

Hva trenger egentlig katten din?

Katter trenger ikke spesielt mye og er mindre kresne enn vi ofte tror, men det kan være viktig at detaljene blir riktige og at katten får akkurat det den trenger, og ikke slikt som vi kanskje tror at den trenger eller vil ha.

Kattens fem pilarer for et kattetilpasset miljø

Det finnes anbefalinger for hvordan man som katteeier kan lage og opprettholde et positivt og godt hjemmemiljø for katten. Disse kalles «kattens fem pilarer» og inkluderer:

1. Et trygt sted (et rolig eget sted der katten får være i fred hvis den vil).

  • Dette kan være noe så enkelt som en pappeske, en hylle i skapet eller en plass på sengen.
  • Det kan også være f.eks. en katteseng eller kattens transportbur med et teppe i.
  • Stedet kan gjerne være litt høyt

2. Flere separate steder det finnes følgende ressurser: mat, vann, kattedo, lekemuligheter, klorebrett/stolper og hvilesteder.

  • En tommelfingerregel er at hver katt skal ha en egen av hver av disse, pluss en ekstra hvis det er flere katter (dvs. at hvis du har to katter skal det finnes tre av hver ressurs).
  • Det er ikke alltid at katten er enig med vårt valg av plasseringen av ressursene. Så hvis katten ikke vil bruke ressursene sine, kan det være lurt å prøve en annen plassering.

3. Mulighet for lek- og jaktatferd (jevnlige muligheter for bevegelse i form av lek med leker samt dyreeiere eller andre katter).

  • Utfordre gjerne katten gjennom lek via matleker.
  • Test ut ulike typer leker og finn ut hva katten din liker.
  • Roter kattens leker med jevne mellomrom, så den ikke blir lei av dem.

4. Positiv og forutsigbar sosial samhandling med mennesker (omgang med mennesker på kattens vilkår når og hvis den vil det).

  • La katten din ta initiativ til samhandlingen.
  • Lær deg hva katten din liker og gi den det den vil ha.

5. Et miljø som tar hensyn til kattens følsomme nese (siden katten kommuniserer mye med feromoner og duftsignaler, er det viktig at ikke miljøet er druknet i andre dufter).

  • Katten liker ikke sterke dufter som parfyme, rengjøringsmiddel, kattesand med lukt etc.
  • Ting som tas med inn i kattens hjem utenfra kan avgi ukjente dufter som katten reagerer på, men som ikke vi merker.
  • Det er viktig at de får markere med feromoner og dufter gjennom f.eks. kloremarkeringer og å stryke seg mot ting. 
  • Det er viktig å ikke vaske bort din katts markeringer da dette kan gjøre at den blir urolig og føler behov for å markere reviret på nytt.

Kattevennlig plassering av kattens ressurser

I tillegg til at katten skal ha tilgang til viktige ressurser, er det som sagt også viktig at de plasseres riktig. F.eks. liker ikke kattene å drikke der de spiser, eller å spise eller drikke i nærheten av der de går på do. Det er derfor viktig å separere mat- og vannskålene fra hverandre, slik at de ikke står ved siden av hverandre, og å passe på at kattedoen ikke er i nærheten av noen av disse skålene. 

Tenk også på å ikke plassere noen av kattens viktige ressurser der det er for mye styr og ståk, da dette kan gjøre at katten ikke vil eller tør å bruke dem.

Bygg gjerne kattens revir i høyden og ta vare på de ekstra overflatene som kan skapes på denne måten gjennom å benytte hyller, klatrestolper, rom på toppen av møbler etc.

Tilpasset til katteindividet

Det er også viktig å tenke på at disse ressursene og deres plassering skal være tilpasset til katten din, og under alle dens livsfaser.

Det kan jo være at katten din f.eks. liker at matskålen er laget av et spesielt materiale. Glass er kanskje bedre enn plast? Eller så kan det hende at katten din kun liker en spesiell type kattesand i kattedoen, og at kattedoen ikke skal være lukket. Her får man ganske enkelt prøve seg frem og finne ut hva som ens egen katt liker best.

Det kan også hende at katten din har et spesielt behov av et eller annet slag. Den kan kanskje ha blitt eldre og sliter med å hoppe opp på ting og foretrekker derfor soveplasser lavere nede. Tilpass ganske enkelt etter hva som passer best for katten din.

Hvordan du samhandler best med katten din

Et tilpasset miljø er selvfølgelig viktig, men hvordan man omgås med katten er også viktig. 

Det er selvfølgelig viktig å lære seg sin egen katts preferanser, men det finnes noen generelle tips for hvordan man på best mulig måte kommuniserer og søker kontakt på katters vis:

Når du skal hilse på en katt er det positivt å senke seg ned til dens nivå ved å sette seg på huk, være litt bortvendt så du ikke er vendt helt mot katten, og tilby kontakt ved å strekke ut en hånd. Dette for å invitere til kontakt, ikke kreve den. Katter er ikke så store fans av tvang…

Et tips for å fortelle katten at man er snill kan være å gjøre som katter gjør, nemlig å blunke langsomt. Hvis du i tillegg hermer kattens kurrende hilselyd så kommer du til å få plusspoeng og påkalle oppmerksomheten på katters eget vis. Snakk deretter rolig til katten og kall på den med dens eget navn.

Når katten så kommer frem, kan det være verdt å la katten innlede samhandlingen ved at den får gni seg mot den utstrakte hånden din før du prøver å klappe den. De fleste katter liker å bli strøket over kinnene, men kanskje ikke alltid på resten av kroppen. Prøv deg frem for å finne ut hva akkurat din katt liker.

Ta gjerne pauser under kosestunden for å se om katten ønsker mer kontakt ved å se om den stryker seg mot hånden din når du stopper. Dette gjør at du legger valget hos katten og den kjenner at du respekterer dens vilje. Se også gjerne etter andre tegn på om den liker samhandlingen, f.eks. blir liggende/sittende hos deg, lener seg mot deg/hånden som klapper, maler langsomt eller blunker sakte. Se også opp for tegn som utvidede pupiller, at katten ruller frem og tilbake på ryggen, forsøker å skyve bort hånden med en pote, forsøker å klore, begynner å vifte med halen eller hudrykninger.

Ved å gi katten din valget og muligheten til å styre samhandlingen dere imellom så bygger dere et trygt, stabilt og kjærlighetsfullt forhold, alt i samsvar med pilar 4.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy