GJØR VETERINÆRBESØKET LETTERE FOR KATTEN DIN VED Å VELGE KATTEVENNLIG KLINIKK

Synes både du og katten din at det ikke er spesielt gøy å dra til veterinæren? Det er dere ikke alene om! Det finnes imidlertid hjelp å få, og en god start er å velge en kattevennlig klinikk.

Den kattevennlige klinikken, «Cat Friendly Clinic»-sertifisering

«Cat Friendly Clinic» er et initiativ og en verdensomspennende sertifisering fra en britisk forening ved navn International Society of Feline Medicine (ISFM), en undergruppe av veterinærer i den veldedige organisasjonen International Cat Care (icatcare.org).

International Cat Care jobber for at alle katter skal behandles med omsorg, medmenneskelighet og forståelse. Derfor vil ISFM gjennom sin sertifiseringsordning jobbe for at dyreklinikker og dyresykehus, gjennom kunnskap, forståelse og riktig håndtering og utstyr, tilrettelegger for best mulig pleie og miljø for kattene, samt å på denne måten redusere kattens stress og gjøre besøket lettere for alle.

Hva innebærer sertifiseringen?

Sertifiseringen innebærer i bunn og grunn en høyere standard på kattepleien ettersom personalet:

  • Forstår kattens behov og gjør besøket på klinikken mer kattevennlig
  • Forstår hvordan man møter og håndterer kattene på best mulig måte ved undersøkelse/behandling
  • Har gode generelle kunnskaper om katter, og utstyr som er tilpasset kattespesifikk pleie

Klinikken har altså oppfylt visse krav for lokaler, utstyr, håndtering, videreutdannelse etc. og fortsetter også kontinuerlig med å utvikle seg og sine ansatte. For dette blir man tildelt ulike nivåer av kattevennlig sertifisering, bronse, sølv og gull, og til hvert nivå stilles det forskjellige krav.

Man kan gjøre stor forskjell med små tiltak

Når det gjelder katter så kan selv små tiltak gjøre stor forskjell, dette kan være ting man ikke en gang tenker på. På en kattevennlig klinikk er det f.eks. viktig at kattene holdes adskilt fra hundene. For selv om katten din kanskje er vant til hunden hjemme, så er den høyst sannsynlig ikke komfortabel med at ukjente hunder kommer bort til den når den er innestengt i et bur på en ukjent klinikk, og den i tillegg kanskje ikke har det så bra. Det er grunnen til at man ikke tillater at katter og hunder sitter sammen, og det aller beste er om de har separate venterom samt at det finnes et undersøkelsesrom spesielt for katter.

Det er også viktig å ta hensyn til kattens følsomme sanser – derfor må lydnivået holdes lavt, det må ikke vaskes med duftende rengjøringsmidler og kattens egne trygghetsferomoner benyttes på vente og undersøkelsesrom. Alt for å forklare for katten at miljøet er trygt samt å minimalisere stress.

Kattevennlig håndtering

Personalets håndtering av katten din er også en stor del, om ikke den største, av arbeidet på en kattevennlig klinikk siden personalet vet hvordan de skal redusere stress ved undersøkelser og behandlinger. Ved å redusere stresset forbedres opplevelsen, helningen og restitusjonen går raskere, smerten reduseres og risikoen for infeksjoner blir lavere. I forlengelsen av dette tåler derfor kattene også håndteringen bedre og pleien blir mer effektiv. Slik blir opplevelsen dessuten sikrere og triveligere både for deg som eier og for personalet. Rett og slett bra for alle!

Planlegg for fremgang

Det er alltid best å være føre var, så prat derfor med klinikken om hva som har fungert mer eller mindre godt tidligere. Gjør det gjerne allerede ved bestillingen av timen, slik at det blir mulig å forbedre besøket og gjøre det så bra som mulig for katten din. To enkle men gode tips er å ha et bur der man kan ta av lokket, slik at katten kan velge å bli sittende i buret under undersøkelse og behandling, samt at katten har tilgang til et teppe med kjent lukt. Det kan virkelig bidra til å øke tryggheten.

«Katteholdning»

Det aller viktigste er imidlertid din og personalets «katteholdning» og innstilling til at kattene ønsker å bli behandlet rolig, forsiktig og med respekt. Rett og slett en spesiell forståelse av katten!
Hvis du ønsker å lese mer om kattevennlige klinikker og finne den som er nærmest deg og katten din, kan du gå inn på catfriendlyclinic.org.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy