HAR DU HUSKET Å VAKSINERE KATTEN DIN?

Mange kjæledyreiere tror at hvis katter vaksineres som kattunger, vil de være beskyttet resten av livet. Dessverre stemmer ikke dette!

Etter vaksinasjonen er immunforsvaret høyt, og deretter begynner det å falle, inntil nivået ikke lenger er høyt nok til å forebygge sykdom. Revaksinasjon stimulerer immunforsvaret, slik at beskyttelsen opprettholdes i lengre tid.

De første leveukene er kattunger normalt beskyttet mot sykdom av immuniteten de får med morsmelken. Denne immuniteten kan imidlertid hindre virkning av vaksinasjoner som gis på dette tidspunktet. Beskyttelsen fra morsmelken faller gradvis og gjør kattungen motttakelig for sykdom, men gir også mulighet for å reagere på vaksinasjon. Derfor er dette det beste tidspunktet å starte et vaksinasjonsprogram på. For å redusere risikoen for at kattungen blir smittet, anbefales første vaksinasjon normalt omkring åtte ukers alder og andre injeksjon tre til fire uker senere.

HVILKE VAKSINER BØR KATTEN MIN FÅ?

Utover kjernevaksinene kattevirus (panleukopenivirus) og katteinfluensa (calicivirus og herpesvirus), kan man snakke med veterinæren om behovet for å vaksinere katten mot klamydia, leukemi og rabies.

Sistnevnte er ofte et krav hvis man skal til utlandet med katten.

FORSLAG TIL VAKSINASJONSPROGRAM FOR KATTER

  1. Kattungevaksinasjonene kan startes fra kattungen er 8-12 uker
  2. Andre vaksine gis normalt 3-4 uker senere
  3. 12 måneder etter siste vaksine kan det gis en revaksinasjon (booster)
  4. Heretter kan man velge å få foretatt en titermåling hvert tredje år for å sjekke om katten fortsatt er beskyttet av vaksinen. Dette kan være aktuelt hvis katten skal på kattepensjonat eller hvis det kreves dokumentasjon eller vaksinasjonsattest. Andre velger å vaksinere katten hvert 3. år for å være på den sikre siden.
  5. Utover kjernevaksinene kan man som katteeier overveie å vaksinere katten mot klamydia, leukemi og rabies.

Er du i tvil om katten din er beskyttet? Eller hvilke vaksiner den skal ha? Og hvor ofte? Kontakt din nærmeste veterinær her.

Katteinfluensa

Katteinfluensa forårsakes av to forskjellige virus: Herpes: et artsspesifikt og veldig utbredt virus, smitter ikke mennesker. Symptomene er nysing, rennende snute og øyne, feber, nedsatt appetitt og eventuelt påvirkning av hornhinnen. Calici: en meget utbredt luftveisinfeksjon hos katter. Kan starte med lette forkjølelsessymptomer, men kan utvikle seg til lungebetennelse. Graden og varigheten av symptomer kan variere veldig og avhenger av kattens immunforsvar og variant av calici-virus. Katter som er vaksinert kan fortsatt få katteinfluensa, men vil få det i langt mildere grad enn katter som ikke er vaksinert.

Vaksiner du kan vurdere

Klamydia: gir ofte øyebetennelse. Vaksine mot klamydia brukes særlig i katteoppdrett og der mange katter bor sammen. Noen kattepensjonat kan kreve at din katt er vaksinert mot klamydia før den ankommer.

Smittsom leukemi: kan ødelegge kattens immunsystem slik at den blir mottagelig for infeksjoner. Symptomene er ikke entydige, men kan være blodmangel, hudbetennelse og byller, diaré og mistrivsel. Sykdommen er opphav til kreft i blodet og andre organer og ender oftest med døden. Smittsom leukemi finnes i visse deler av landet hos villkatter og kan der smitte som er ute. Andre steder finnes det nesten ikke. Sykdommen kan ikke helbredes.

Rabies: en virussykdom som overføres via spytt. Det kan for eksempel skje hvis din katt blir bitt av en infisert rev. Det er en alvorlig og livstruende sykdom fordi viruset angriper nervesystemet og ødelegger hjernevevet. Blir din katt smittet og den ikke er vaksinert, kan den ikke helbredes. Rabies finnes ikke i Norge, men vaksinering er et krav hvis du skal utenlands med din katt.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy