Har katten min artrose? Se 8 tegn her

Artrose, også kalt gikt, er ikke noe man tidligere bekymret seg for i forbindelse med katter. Men før i tiden ble heller ikke katter så gamle som i dag. Jo eldre katten er, jo større risiko er det for at den får artrose, og det er dermed noe som ofte rammer seniorkatter. Man bør være oppmerksom på tegn på artrose, siden katter er mestre i å skjule at de har vondt.

I dette blogginnlegget ser vi nærmere på sykdommen og gir noen råd om hvordan du best kan ta deg av en katt som har artrose.

Hva er artrose hos katter?

Artrose hos katt er en type betennelsestilstand i leddet som gir katten smerter og reduserer kattens bevegelighet. Artrose kjennetegnes ved at leddbrusken nedbrytes over tid. I alle ledd dekker brusk knoklene og virker støtabsorberende. Så når brusken forsvinner, begynner leddet å gjøre vondt. Artrose hos mennesker og hunder kan være tydelig å se, da de kan få vanskelig for å reise seg og kan oppleve stivhet og halthet. Katten viser langt mer subtile symptomer, som man lett vil kunne overse.

8 viktige symptomer du skal følge med på

Er katten din senior og over ni år, skal du følge godt med på katten og vite hvilke symptomer og tegn du skal se etter. Ingen ønsker en katt som lider i stillhet. Legg derfor merke til følgende med katten din:

  1. Sover den mer enn den pleier, og virker den trøtt?
  2. Hopper den ikke så høyt opp som tidligere?
  3. Behøver den hjelp i form av en stol eller en kasse for å komme dit den pleier å være?
  4. Har den endret atferd?
  5. Har den problemer med å stelle seg, så pelsen blir uflidd?
  6. Er klørne blitt lengre på grunn av mindre slitasje?
  7. Har den endret tisse- og avføringsmønster?
  8. Har den nedsatt appetitt?

Hva kan du gjøre mot artrose hos katter?

Har du mistanke om at katten din har artrose, skal du kontakte veterinær. Da vil den bli grundig undersøkt og eventuelt røntgenfotografert for å finne ut hvilke ledd som er affisert og hvor ille artrosen er. Artrose er dessverre en invalidiserende sykdom som ikke kan helbredes. Det er likevel forskjellige behandlinger og tiltak man kan gjøre for å hindre artrosen i å utvikle seg og hjelpe katten til å få best mulig livskvalitet:

  • Medisinsk behandling: Med riktig medisin vil man kunne redusere smerte, minske betennelsestilstanden og forbedre kattens livskvalitet.
  • Kosthold: Katter som beveger seg mindre på grunn av artrose, kan lett bli overvektige. Den ekstra vekten bidrar til å øke betennelsen og i tillegg gi økt belastning på leddene. Hvis katten opprettholder idealvekt, kan det være med på å bremse sykdomsutviklingen og forbedre livskvaliteten, En rekke kosttilskudd, som for eksempel omega 3 og 6 fra fet fisk, kan også ha en gunstig effekt på katter med artrose.
  • Fysisk aktivitet og rehabilitering: Passende mosjon og fysisk aktivitet er en viktig del av håndteringen av artrose. Formålet med rehabilitering er å gjenopprette styrke og bevegelighet og hindre ytterligere stivhet i leddet. Rehabilitering kan også lindre muskelspenning, gjenopprette muskelmasse og virke smertestillende. Former for rehabilitering kan være fysioterapi, massasje, akupunktur og laserbehandling
  • Miljøendringer: Etter hvert som artrosen utvikler seg, kan katten streve med å gjøre noe den klarte tidligere. Aktiviteter som å hoppe opp på møbler kan bli vanskelig. Enkel forandringer i hjemmet kan gjøre katens liv mer komfortabelt.
  • Kulde: Sørg for at katten ikke blir utsatt for kulde og trekk. Kulde og artrose er en dårlig kombinasjon, så ikke steng en katt plaget av artrose ute i kulden for lenge av gangen.

Kan man forebygge artrose hos katter?

Det er naturlig for katter å bevege seg mye, og for de fleste katter er den underliggende årsaken til artrose ukjent. Store katteraser og katter som er overvektige har høyere risiko som følge av den ekstra belastningen på leddene. Leddskade er også en risikofaktor fordi den kan forårsake unormal belastning gjennom leddet, selv etter at skaden ser ut til å være leget.

Selv om en rekke faktorer kan ha forårsaket at katten din utviklet artrose, er det mye man kan gjøre for å kontrollere smerten og betennelsen, opprettholde bevegeligheten og bremse sykdomsutviklingen. Du kan utgjøre en merkbar forskjell for
kattens livskvalitet!

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy