Hva er en katt?

Ja, hva er egentlig en katt? Og hvor kommer den fra? Nå skal vi gå gjennom litt om det. Med mer kunnskap om dette vil du få en bedre forståelse av katten din, og det vil gjøre tiden deres sammen enda bedre.

Kattens opprinnelse

Huskatten Felis Catus stammer fra den afrikanske ville katten, Felis Silvestris Lybica, og har levd blant oss de siste 10 000 årene. Den afrikanske villkatten ble tiltrukket av menneskelige bosetninger på grunn av skadedyrene som også befant seg der fordi folk hadde begynt å lagre korn. Over tid har kattene som valgte å være i vår nærhet tilpasset seg et liv med oss og ble temmet på den måten. Katten er også det eneste dyret som har blitt temmet spesielt for skadedyrskontroll.

Er katten tam?

Det er imidlertid mulig å stille det spørsmålet om katten virkelig er tam fordi den ikke fullt ut oppfyller de vanlige kravene:

  • At mennesker trenger dyret
  • At mennesker har kontroll over dyret
  • Dyret drar nytte av relasjonen ved å skaffe seg en form for beskyttelse
  • En type avl bør finne sted

Selvfølgelig har vi en viss kontroll over kattene våre og avler dem, men vi har også latt katter bestemme mye, spesielt om reproduksjonen deres. At de bestemmer mye selv, og det er sånn de liker det, er nok ingen nyhet for noen. Jeg vil si at dette er en del av deres sjarm, og noe av det som gjør at vi liker dem så godt!

Opportunist, jeger, generalist og spesialisert kjøtteter

Men hvis vi snakker mer om hva en katt faktisk er, kan vi starte med det grunnleggende om hvorfor vi har den med oss i dag: Dens jakt- og spiseatferd.

Katten er en jeger og en opportunist, og drar dermed nytte av det som er tilgjengelig. Den er også en generalist som betyr at den ikke er så nøye med hva det er å jakte på eller å spise, men at den gjerne vil jakte på et bestemt sted når den har funnet et godt jaktområde. Den er også et rendyrket rovdyr, som betyr at den må spise kjøtt for å få det den trenger. Katter tåler ikke en vegetardiett, fordi vegetarmat ikke inneholder taurin. Taurin er viktig for synet og katter kan bli blinde hvis de ikke får i seg nok taurin som de får gjennom kjøtt. De kan også få reproduksjonsforstyrrelser og i verste fall dø av taurinmangel. Katten kan ikke smake søtt, tåler ikke visse medisiner eller enkelte planter.

Kattens lek imiterer i stor grad jakten. Den er mer aktiv på bestemte tider av døgnet, da den faktisk ville vært på jakt om den hadde hatt muligheten til det.

Enslig, uavhengig og territoriell

Katten er imidlertid en enslig skapning, noe som betyr at den er veldig uavhengig da den ikke har noen flokk å stole på. Det er også noe som gjør det litt overraskende at katten har blitt tam, da de andre tamme dyrene vanligvis er flokkdyr (med katten og den europeiske tamme ilderen som eneste unntak fra den regelen). Fordi den er så uavhengig er den kanskje ikke like interessert i å ha en kattevenn eller i vårt selskap som vi er i deres.

At katten er territoriell betyr blant annet at territoriet er svært viktig. Katten er rett og slett hjemmekjær. For å vise andre katter som bor i nærheten og for å sikre seg at ting lukter kjent, markerer katten sitt territorium med duft, f.eks. ved å gni seg mot ting eller ved å urinere. Katter liker vanligvis ikke å forlate territoriet sitt, som for eksempel å dra til dyrlegen.

Svært bevisst, følsom for dufter, emosjonell og tilpasningsdyktig

Fordi katten er en uavhengig skapning er den også oppmerksom på omgivelsene og endringer i de. Det betyr at den kan bli stresset av ting den ser, nye lukter og nye lyder i hverdagen – ting vi kanskje ikke engang er klar over. Når den reagerer på disse tingene rundt seg, gjør den det ofte ganske raskt og prøver ofte å løpe vekk fra det som er skummelt.

Nye eller sterke dufter kan påvirke katten din enormt. Det er også viktig å huske at katten ikke liker de samme luktene som vi gjør. Katten liker ikke å ha sterke parfymer hjemme. Du bør ikke bruke sterkt parfymerte vaskemidler eller fylle katteboksen med parfymert sand.

Katten lærer raskt, akkurat som oss. Den har følelser, men viser det med ansiktsuttrykk og kroppsspråk på en annen måte enn oss mennesker. Dette kan gjøre det vanskelig for oss å forstå katten. Følelser som frykt, glede, frustrasjon osv. er en viktig del av kattens evne til å overleve og lære om omgivelsene.

Imidlertid er katten tilpasningsdyktig og kan håndtere mye, selv om den ikke alltid er fornøyd. Vi bør være oppmerksomme på hvordan vi kan hjelpe den. En økt forståelse av hva en katt er og hvordan den uttrykker seg, kan hjelpe deg med å hjelpe katten din!

Normalt språk

I motsetning til oss kommuniserer katter sjeldnere med et muntlig språk, men i stedet kommuniserer de mer gjennom:

  • Visuell kommunikasjon (kroppsholdning, reise bust, pupillstørrelse, ansiktsuttrykk osv.)
  • Taktil kommunikasjon (gnissing mot hverandre, vasking av hverandre osv.)
  • Duftkommunikasjon (ripe og/eller gni seg inntil ting, urinere osv.)
  • Men selvfølgelig også gjennom talespråk via mjauing, maling, fresing osv.

Deres språk og kommunikasjon kan gjøre det vanskeligere for oss å forstå dem, men som nevnt kan katter tilpasse seg og ofte skape et felles språk med sine eiere. Dette gjør at du får et helt spesielt bånd til katten din og får lære språket dens. Katter snakker ofte mer til oss enn til andre katter.

Normal atferd

Så hva betyr dette? Vel, mye av det katten gjør og dens atferd er basert på hvordan den er skapt. Dette betyr at mye av dette kan virke veldig annerledes for oss (f.eks. at ens sikkerhet avhenger mer av hjemmet enn av oss katteeiere) eller at det kan antas å være «feil» fordi det er upraktisk for oss (f.eks. at katten urinerer), men det er faktisk helt normalt. Mennesker og katter kommuniserer rett og slett ikke på samme måte, og det er derfor enkelt for oss å «snakke forbi hverandre».

Men igjen: katten er veldig tilpasningsdyktig og har gjort mye for å forstå oss og tilpasse seg så mye som mulig til oss. Nå er det kanskje på tide at vi lærer mer om den og tilbyr det samme tilbake.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy