Best mulig start for den nye katten din

Og hvis du har lest om fordelene med en kattevennlig klinikk, og ønsker å vite mer, så kan du lese mer om hva det betyr for klinikken å arbeide kattevennlig.

Katten i fokus

Å være en kattevennlig klinikk setter katten i fokus, men er til fordel for alle som er innblandet. Fokus er også akkurat det kattene våre trenger!

Det er alt for mange katteeiere som opplever at katten deres «hater» å dra til veterinæren. Bare tanken på det fører til stress hos katteeieren, noe som medfører at de gruer seg for søke hjelp til katten sin. Gjennom sin sertifisering og et aktivt kattevennlig arbeid jobber kattevennlige klinikker for å sørge for at kattene får den hjelpen de trenger, når de trenger den.

På en sertifisert kattevennlig klinikk kan du som katteeier føle deg trygg på at klinikken oppfyller visse minimumskrav, samt at personalet gjerne forklarer og informerer deg om alt mulig nyttig om katter generelt og din katt spesielt.

Overkommer vanskeligheter

Personalet på den kattevennlige klinikken har skjønt hvilke vanskeligheter et veterinærbesøk kan innebære og hjelper derfor både deg og katten din med å overkomme dem. Eksempler på slike vanskeligheter for katten er:

  • Å befinne seg utenfor sine trygge omgivelser,
  • Å være sensitiv for nye inntrykk (syn, lyd og lukt),
  • Å være sensitiv for stress og foretrekke ro og å være adskilt fra andre,
  • Å være nær hunder og andre katter,
  • Å ikke bli forstått og dermed ikke behandles med den nødvendige varsomhet og respekt.

Hva kreves av en sertifisert klinikk?

Sertifiseringen stiller først og fremst krav til at klinikken kattetilpasser lokalene sine for å få sin sertifisering. Deretter stilles det løpende krav til etterutdanning (15 timer/år for dyrepleiere og 35 timer/år for veterinærer), god kommunikasjon med deg som katteeier og godt håndlag med kattene.

Det finnes visse minimumskrav som alltid må være oppfylt (bronsenivå), men hvis visse tilleggskrav også er oppfylt kan klinikken få et høyere sertifiseringsnivå (sølv og gull). Eksempler på slike krav er:

  • Å skille katter og hunder i venterommet (bronse), men for å oppnå sølvnivå må det finnes skillevegger eller et separat katteventerom. For gullnivå kreves det at kattene får mulighet til å komme opp fra gulvet samt ha en barriere mellom seg og andre katter for å redusere både smittefare og stress.
  • En konsultasjon må vare i minst 10 minutter for å kunne håndtere katten på best mulig måte og redusere stress, samt at rommet må være egnet (bronse). For høyere nivåer kreves det at et rom skal være dedikert til katter og at undersøkelsen skal vare i minst 15 minutter.
  • Pleieavdelingen for kattene skal være adskilt fra hundenes, og avhengig av nivå stilles det ulike krav til burenes mål samt krav til innredning.
  • For bronsenivå kreves det at man har kattevennlig utstyr, imidlertid ikke at man har tilgang til kirurgi eller tannpleie, selv om klinikken ved behov skal kunne henvise til et annet sted som kan utføre dette. For høyere karakter finnes ytterligere krav til utstyr, til operasjonsavdeling, m.m.

Hvis du ønsker å lese mer om de spesifikke kravene som stilles til kattevennlige klinikker og finne den som er nærmest deg og katten din, kan du gå inn på catfriendlyclinic.org.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Data Privacy