Hei venner!
I dette blogginnlegget vil jeg komme inn på hvordan du kan aktivere en katt som ikke gidder å leke. Jeg er ikke dyrlege eller utdannet innen noe som har med dyr å gjøre, så dette er kun kunnskaper fra min erfaring fra et liv med katter. Så hvis du har selv den minste mistanke om at katten din er syk, så må du alltid kontakte en dyrlege.
Jeg heter Mikala, og jeg er kattemor til de to kattene Monty og Molly, som begge to er født med en kromosomfeil. I 2014 gikk plutselig Monty viralt på nettet, og siden da har jeg brukt deres kjendisstatus til å jobbe for å heve kattens status, slik at vi kan få en verden full av glade katter.
Jeg har adoptert flere katter i løpet av mitt liv, jobbet på et omplasseringshjem og gjort masse undersøkelser som jeg håper du kan få nytte av i dette blogginnlegget.
Du har kanskje opplevd det, katten din har mange leker, men hver gang du prøver å vifte med en pinne eller kaste en ball, så ser katten bare på deg med et blikk som sier «javel, hva mener du jeg skal gjøre med den??!»
Det blikket har jeg fått utrolig mange ganger, og spesielt av Monty! Det var nemlig ikke lett å få ham til å begynne å leke før jeg fant ut hva det er som trigger ham og får ham i gang.
Det handler om å finne ut akkurat hva det er som trigger din katts instinkt, for når katten leker så jakter den egentlig et bytte.
Før jeg går i gang med å utdype mer rundt forskjellige typer leketøy, vil jeg gjerne stille deg et spørsmål. Leker du MED katten din, eller har du kjøpt leketøy til katten din så den kan leke SELV?
Det høres kanskje litt brutalt og direkte ut, men noen ganger er det faktisk ikke leketøyet som er problemet, men at katten din vil aktiveres av deg og leke SAMMEN med deg.
Jeg kan tydelig se forskjell på om Monty og Molly vil leke med et leketøy, avhengig av om hvordan jeg samhandler med dem. Molly blir for eksempel helt vill hvis jeg har høyere toneleie i stemmen enn normalt, og snakker med henne med entusiasme i stemmen.
Monty er døv, så det er litt vanskeligere å få ham i gang, men jeg klarer å få i gang jaktinstinktet hans ved å la tråden hans forsvinne langsomt bak noe. Da blir han helt vill, og bare må jage tråden.
Slike ting lærer man sammen med katten sin, ved å leke MED den og ikke bare svinge en tråd foran den, men rett og slett prøve å la deg oppsluke av leken og etterligne et bytte som forsøker å stikke av. Altså ikke at du selv skal stikke av, men leketøyet du leker med 😉
Typer leker
Det finnes mange forskjellige typer leker og jeg har valgt å dele dem inn i to kategorier, “leker der katten bruker kroppen” og “leker der katten skal løse en oppgave”.
Noen katter liker å jage et bytte rundt i full fart, mens andre foretrekker å ligge på lur lenge før angrepet settes inn. Andre igjen liker å snuse seg frem til byttet/maten.
Derfor handler det rett og slett om å prøve ut hvilken type lek/jakt katten din foretrekker, og deretter hvilket leketøy som vekker jaktinstinktet mest.
Leker der katten bruker kroppen:
- Baller
- Tråd på pinne
- Fjær
- Skrapeleke
- Catnip / Kattemynte
- Huler, tuneller, pappkasser
Leker der katten skal løse en oppgave:
- Baller som katten må dytte rundt for at maten skal komme ut
- Leketøy der katten må «fiske» med poten eller åpne opp noe for å få maten
Molly er veldig drevet av mat, så hun ville elsket å få en oppgave for å finne frem til maten. Men siden Monty er på en spesiell diett og skal ikke spise tørrfôr eller godbiter, så jeg har funnet mange andre måter å aktivere Molly på. Hun elsker fart, og siden hun så vidt er 4 år er hun fremdeles veldig aktiv og lekesyk. Noen av yndlingslekene hennes er alt med fjær, sprettballer til katter og huler, tuneller og pappkasser.
Monty elsker alt som har med tråder å gjøre! Han er imidlertid ikke spesielt interessert i baller, lekemus og fjær. Han vil bare jakte en tråd, og aller helst på en overflate der han kan få godt fraspark. Han sklir lett på det glatte gulvet i stuen, så jeg har mindre tepper rundt omkring der jeg leker med ham, så han ikke sklir og faller på det glatte gulvet.
Både Monty og Molly elsker catnip! På norsk kaller man det også kattemynte. Catnip er en urt som vekker et eller annet tullete hos noen katter, så når de lukter det blir de tullete. Noen mennesker sier rett og slett at kattene blir høye av kattemynte.
Det er imidlertid min erfaring at dette er overdrevet, da både Monty og Molly ikke synes å være påvirket etter et par minutter. De tuller rundt, ruller seg i det og får lukten på seg.
Det er ikke alle katter som blir påvirket av catnip, og det finnes forskjellige typer av urten, så du kan prøve deg frem og se om katten din liker det.
Ettersom Monty har diagnosen epilepsi, gir jeg ham ikke en spesielt sterk catnip, da jeg har hørt at en svært sterk catnip kan påvirke og rett og slett utløse anfall. Jeg har ikke noen lenker til artikler som underbygger dette, men jeg vil likevel nevne det hvis du har en katt med epilepsi.
Både Monty og Molly er veldig glade i de små putene som inneholder catnip samt større myke ting de kan ligge og bokse på.
Skal jeg bruke hele dagen på lek?
Katter fungerer slik at de ligger på lur etter byttet sitt ute i naturen. Når de har ligget lenge og funnet ut hvor byttet er, eller sneket seg nær nok, angriper de og jakter på svært kort tid. Derfor har katter ofte kun energi til å leke i 10 minutter av gangen. Dette varierer selvfølgelig avhengig av kattens personlighet og energinivå, og hvis du har en kattunge er den sannsynligvis alltid klar til å leke.
Derfor behøver du faktisk ikke å aktivere din voksne katt mer enn 10 minutter av gangen, når vi snakker om aktiv lek med kroppen.
Både Monty og Molly leker aktivt i ca. 10 minutter av gangen, og så gidder de ikke mer og tar seg gjerne en lur. Molly er raskere klar til å leke igjen enn Monty, men det er naturlig siden Monty er 10 år og Molly kun er knapt 4 år og derfor har mer energi.
Hvis Molly selv kunne velge hvor mange ganger om dagen vi skulle leke, ville hun nok velge 20 ganger, mens Monty har nok med 3 ganger. Monty er spesielt aktiv om natten og vil leke, mens Molly sover mye mer om natten enn om dagen.
Hvilken tid på døgnet katten din foretrekker å sove, betyr også mye for når den helst vil leke og trenger å aktiveres.
Aktivering før sengetid er fantastisk!
Har du opplevd å bli vekket av katten din midt på natten, fordi den vil leke? Eller har du opplevd at så snart du slår av lyset og legger deg, så våkner katten og vil leke?
Dette opplever jeg spesielt med Monty. Derfor aktiverer jeg ham gjerne 10 minutter like før sengetid. Det er utrolig effektivt, han blir nemlig så sliten av det at han legger seg å sove eller hvile etterpå, og da kan jeg sovne.
Hvis du har en katt som er svært aktiv på natten, så prøv følgende:
- Aktiver katten din i 10 minutter like før du legger deg. Helst så katten din er helt utslitt og ikke orker mer.
- Planlegg ut fra at den skal ha et hovedmåltid like før du legger deg. Det skal helst være på samme tidspunkt hver dag, siden katten ellers vil gå sulten og vente på måltidet. Etter et hovedmåltid er katten naturlig trøtt og vil ligge og vaske seg lenge etterpå.
- Legg små biter tørrfôr rundt omkring i huset like før sengetid. Da vil du se at katten går på jakt etter maten og aktiverer seg selv en god stund etter at du har lagt deg.
Dette må du være oppmerksom på
Når du leker med katten din må du pass på så den ikke skader seg. Dette lyder kanskje som en selvfølge, men jeg vil likevel understreke det siden lek med f.eks. tråder kan være farlig. Katten kan være helt vill, rulle rundt i tråden og deretter prøve å løpe bort, med tråden fremdeles viklet rundt seg. Du må være oppmerksom på slike situasjoner, og hvis du føler deg utrygg kan det være lurt å legge bort leketøy som tråder og mindre deler når du ikke leker med katten. Enkelte katter har også en tendens til å bite i ting. Dette kan være farlig, hvis de svelger en mindre del. Derfor må du være oppmerksom på dette.
Jeg rister alltid på hodet når jeg ser søte bilder av kattunger som ligger og leker med et garnnøste. Det ser kanskje søtt ut, men det kan være livsfarlig. Hvis katten svelger tråden og senere har avføring og tråden ikke kommer helt ut, men henger og dingler i baken på katten, må du umiddelbart kontakte dyrlege. Du må aldri forsøke å trekke ut tråden selv. Dette kan føre til at tråden skjærer opp tarmene, noe som er livsfarlig for katten. Så garnnøster og katter hører ikke sammen. Hvis du er det minste i tvil om katten din kan finne på å spise en tråd eller noe annet, så fjern det når dere ikke leker sammen og du kan følge med.
Når alt dette er sagt vil jeg ønske deg riktig god lek sammen med katten din, og jeg bare vet at katten din vil bli kjempeglad hvis du leker med den.
Jeg håper dette blogginnlegget var nyttig, og la meg gjerne høre hva du kunne tenke deg at jeg tar tak i neste gang!
Kjærlighet og myke potedask fra Monty, Molly og Mikala.