Hvordan bygge et godt grunnlag for ditt og kattens liv sammen

For å ha et godt forhold til katten sin, kan det være bra å tenke over forventningene sine og hvordan man sammen kan oppnå dem. Katten kan jo dessverre ikke vite hva vi tenker hvis vi ikke forklarer det på en måte som katten forstår. Vi må også tenke over hva som er rimelig å forvente av katten! Samtidig skal vi også tilby katten det den forventer seg.  

Det viktigste er å arbeide forebyggende!

Som sagt, å tenke på hva du vil oppnå, er første skritt for å oppnå det målet. Deretter må vi tenke på om det er rimelig med tanke på kattens bakgrunn og hvordan den er skapt. Derfor behøver vi også lære oss hvordan katten fungerer! Både som art og individ. Det kan du f.eks. lese mer om her: Hva er en katt

Vi må tenke over hva katten behøver for å ha det bra 

For at katten vår skal ha det bra, må den ha ting som en katt har bruk for, ikke det vi kanskje tror den har bruk for fordi vi selv bruker det. Vi bør ikke menneskeliggjøre katten vår, såkalt antropomorfisme, men se katten for hva den er. 

Det betyr at vi må lære oss mer om katter og det kan dere f.eks. lese mer om under: Din katts behov i hjemmet.

Det vi gir, kan vi forvente å få 

For at katten vår skal ha det så bra som mulig, er det viktig at vi sørger for at den får de ressursene den har bruk for og at vi oppfyller behovene katten har. Det innebærer at vi må gi katten en del oppmerksomhet og være både matmor, lekekamerat og den som koser og kjæler. Gjør vi ikke dette, så får vi en katt som ikke får utløp for sine behov. Det kan resultere i f.eks. depresjonsliknende symptomer med en katt som trekker seg unna, eller en frustrert katt som prøver å få oppmerksomhet på alle måter som fungerer, selv om reaksjonen er en eier som blir irritert. 

Planlegg tid til katten din 

Hvis man skal få gjort det som behøves, i en ofte stresset hverdag, så må det planlegges. Dette er ikke en ulempe, siden katter liker rutiner og gjerne følger en tidsplan. Daglig skal selvfølgelig katten få mat, vann og tømt kattedoen, men man tenker kanskje ikke over at lek også bør skje daglig. 

Katten, en jeger

Hvis vi tenker på at katten i bunn og grunn er en jeger og skulle brukt 50% av døgnet på å få i seg nok næring, så forstår vi hvorfor det er viktig å leke hver dag. Leken er en etterligning av jakten, og det er derfor katter liker å snike, løpe, fange og bryte med lekene sine. Men de kan trenge at vi leker med dem eller i alle fall dekker behovet ved å tilby muligheter for leker som katten leker med selv.

Aktiver katten gjennom mat 

En annen god ting man kan gjøre, er å aktivere katten ved fôring. Katten er som sagt jeger og er vant til å være aktiv i jakten på mat. Det betyr at de mister mange timers ”gratis” aktivitet ved å spise mat fra en skål. Den vil ha godt av å tenke litt og bevege seg mer for å få tilgang på maten. Prøv å fjerne matskålen og aktiver katten ved å spre maten rundt i huset, eller bruk aktiveringsskåler og aktiveringsleker. Det er også en god daglig aktivitet som man ikke behøver engasjere seg så mye i, og katten kan underholde seg selv med dette.  

Skap et godt forhold ved å lytte til katten din

Sosialt samvær med mennesker på et ønsket nivå er også viktig for våre katter, uansett om det innebærer mye kontakt eller om katten bare vil omgås en gang i blant. Vi må lære katten vår sitt behov for nærhet og respektere det. Da får vi det beste forholdet til slutt, for ved å lytte til katten får vi ofte en mer kontaktsøkende atferd fra katten tilbake. 

Det er viktig å innrede hjemmet for katten din! 

Det er også viktig å tenke på katten når man innreder det felles hjemmet, både i form av ting til katten og plassering av disse så de blir brukt. Man må også tenke på at visse ting kanskje ikke passer for katten. Det finnes f.eks. en del blomster som er giftige for katter og visse typer møbler eller stoff kan være fristende for katten å klore på. Parfymer som romspray, diffusere eller duftlys kan være plagsomt for kattens følsomme luktesans. Enkelte innredningsdetaljer kan også bli farlige for katten om de ikke står stabilt osv. 

Husk at hjemmet skal inneholde det katten behøver, men også være trygt! Miljøberikelse er et viktig grunnlag for at katten vil trives hjemme, og det er mulig å ha et pent hjem og likevel gi katten det den vil ha. Dere skal jo tilbringe livet sammen, og det innebærer at dere begges skal trives!

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy