Hvordan lykkes med å introdusere to katter for hverandre

Hei venner! 

I dette blogginnlegget vil jeg beskrive den beste måten man kan introdusere to katter for hverandre. I løpet av livet mitt har jeg introdusert mange katter for hverandre, siste gang var Monty og Molly i 2018. Jeg håper at du kan dra nytte av min erfaring til å få suksess hvis du skal introdusere to eller flere katter for hverandre.

Den helt riktige metoden

Da Molly kom inn i livene våre mot slutten av 2018, var det egentlig meningen at vi skulle være et midlertidig hjem for henne. Vi var veldig klar over at Monty generelt ikke liker andre katter, og det ønsket vi å respektere 

Jeg forstod imidlertid ganske raskt at det ville bli vanskelig for meg å finne et nytt hjem for Molly, ganske enkelt fordi jeg raskt følte at hun rett og slett hørte til hos oss. Hennes lekne natur, ikke-dominerende adferd og ikke minst det vi tror er samme kromosomfeil som hos Monty, kunne kanskje være den perfekte match for ham.

Jeg begynte derfor å lete etter metoder for hvordan jeg kunne føre Monty og Molly sammen på best mulig måte. Jeg ville vite alt som var å vite om hva man skal gjøre, og ikke minst alt man ikke skal gjøre. 

Jeg fant raskt frem til en metode som svært mange mennesker har hatt hell med – en metode som stammer fra den amerikanske katteeksperten Jackson Galaxy. Jeg vil nå beskrive denne metodens tre trinn blandet med mine egne erfaringer: 

Trinn 1: Basen

Før du tar med den nye katten din hjem, klargjør du et rom til den der den kan oppholde seg minimum de første par ukene. Det skal ikke være et rom det er mulig å gå gjennom, og det skal være et rom som den “gamle” katten din kan unnvære i den perioden. Et kontor eller gjesteværelse er et godt alternativ.

På dette rommet lager du en base til den nye katten din. Der skal den ha alt den trenger:

  • Mat og vann
  • Kattedo
  • Kattehule
  • Kloretre
  • Leker

Du kan med fordel spraye litt Feliway i rommet, det kan virke beroligende på katter i stressede situasjoner. Les eventuelt mitt blogginnlegg om «Ny katt i hjemmet» med tips og triks for å få katten din på plass i det nye hjemmet på en rolig måte.

Når du har basen på plass, og du kommer hjem med den nye katten din, skal du sørge for at kattene ikke ser hverandre. Gå rett inn på rommet med den nye katten din. Sett reiseburet på gulvet, og la katten komme ut i sitt eget tempo. Gå gjerne ut av rommet, slukk eventuelt lyset, og gi katten ro til å finne ut hvor den har havnet.

Når den nye katten din har blitt vant til den nye basen sin og viser tydelige tegn på at den gjerne vil ut av rommet, er det tid for neste trinn. Det er viktig å vite at det kan gå alt fra noen få dager til mange uker før katten din er klar til å utforske mer enn bare basen. Det kommer helt an på kattens personlighet og eventuelle traumer den har med seg. Så ta én dag av gangen, og tilbring mye tid i basen med den nye katten din, så den lærer både deg og rommet å kjenne. 

Trinn 2: Lukt

Når den nye katten din gjerne vil ut av basen, er det på tide å bytte lukter mellom kattene. De skal ikke møte hverandre ennå, men kun lære å kjenne hverandres lukter. Dette gjør du i to trinn:

  • 1: Bytte lukt via gjenstander
  • 2: Bytte lukt via rom

Bytte lukt via gjenstander

Bytte lukt via gjenstander er det første du skal gjøre.

Det gjør du ved å ta et teppe (eller noe annet) som den nye katten din har ligget på, og la den gamle katten din bli kjent med lukten på teppet i dens rolige omgivelser – altså ikke i basen. Her kan du mer enn gjerne gi en godbit eller din katts yndlingsfôr, mens den blir presentert for lukten av den nye katten.

Den nye katten må også få bli kjent med lukten av den gamle katten din. Ta med et teppe eller et leketøy fra den gamle katten din inn i basen. Her kan du igjen mer enn gjerne gi den en godbit, mens den blir presentert for lukten av den gamle katten din.

Når du merker at begge kattene er rolige, og ikke hveser eller skvetter av den andre kattens ting, kan du gå videre til å bytte lukt via rom

Bytte lukt via rom

Som overskriften sier skal kattene nå utforske hverandres dufter via et rom. 

La den nye katten din utforske et rom som den gamle katten din ikke er til stede i. Det kan f.eks. være et baderom. Kattene får fremdeles ikke lov til å se hverandre, så den nye katten din skal derfor ut i det nye rommet uten at den gamle katten oppdager det.

Mens den nye katten din utforsker det nye rommet, kan den gamle katten din utforske basen til den nye katten din. Dette skal foregå under tilsyn, for den gamle katten din må ikke bli stresset av dette og f.eks. ende med å skvette urin på noe i basen. Det skal kun snuses og utforske lukter. At kattene hveser er helt normalt.

Når den nye katten din har utforsket det nye rommet en stund, setter du den tilbake i basen igjen. Når begge kattene er rolige når de lukter på hverandres ting og rom, er det klart for neste og siste trinn.

Trinn 3: Øyekontakt

Trinn 3, som er siste trinn, handler om at kattene skal se hverandre.

Jeg vil helt klart anbefale deg å få tak i et gitter til en dør, eller et stort gitterbur som du kan sette bort til den åpne døren inn til rommet med basen. Legg deretter et teppe over gitteret, slik at kattene er adskilt av gitter og et teppe.

Se i filmen hvordan jeg gjorde det.

Dette skal du gjenta ved alle måltider som kattene får. Så snart de er ferdige med å spise, dytter du buret inn i basen og lukker igjen døren. Det viktigste er nemlig ikke hvor lenge døren er åpen, men at møtet alltid ender positivt. Så sørg for å holde disse møtene korte, helt til begge kattene dine virker avslappede under måltidet. Hvis en av kattene dine viser tegn på aggresjon, må du avbryte møtet øyeblikkelig og gå ett trinn tilbake til å bytte lukt igjen.

Når du føler deg trygg på at begge kattene er klare for det, løfter du teppet et par centimeter slik at de bare så vidt kan ane hverandre. Dette skal hele tiden gjøres ved måltidene, og husk at det skal ende positivt, så det er ikke noen vits i å ta sjanser.

Jo saktere du går frem, jo større sannsynlighet er det for at kattene dine blir venner helt fra begynnelsen av. Det er veldig vanskelig å rette opp situasjonen etter et negativt første møte. 

Etter hvert som dagene går løfter du teppet langsomt, så kattene til slutt kan sitte og se hverandre mens de spiser. 

Kattene vil sannsynligvis gå bort og snuse på hverandre, men siden de allerede har luktet hverandre mens de har fått yndlingsmaten sin, sunne godbiter eller rett og slett de vanlige måltidene, vil de forhåpentligvis assosiere lukten av den nye katten med noe positivt. Hvis de hveser til hverandre er dette helt normalt, og fordi katter som tidligere nevnt er veldig revierhevdende dyr, kan det dessverre også skje at de vil forsøke og gå til angrep på hverandre. Det er derfor viktig at de hele tiden er adskilt av gitteret. Hvis de viser tegn på aggresjon, må du gå ett trinn tilbake.

Når kattene har kommet så langt at de bare snuser på hverandre gjennom gitteret, kan du fjerne gitteret og la dem møtes. Her skal du sørge for å holde dem aktivert i mellomtiden. Lek med dem, og fang oppmerksomheten deres så de ikke fokuserer for mye på hverandre, men i stedet fokuserer på leketøyet uten å kjede seg. Når et møte har gått bra, bør du avslutte det med noe positivt. Det kan hende to minutter er nok, før du setter den nye katten din inn i basen igjen. Slik fortsetter du helt til du føler deg trygg på at de kan være i samme rom uten å slåss, hvese eller vise andre tegn på negativitet.

Jeg hadde forventet og regnet med at det ville ta flere måneder å introdusere Monty og Molly for hverandre, mest fordi Monty ikke bryr seg om andre katter. Det var imidlertid ikke tilfelle! Det tok bare et par uker før begge kattene hadde full fest sammen og løp fritt rundt i hele huset. Jeg er helt sikker på at dette skyldes en god blanding av den metoden vi brukte og det at vi var fast bestemte på at møtene mellom dem skulle være noe positivt. Vi ga dem rett og slett den tiden de trengte, og det er det beste du kan gjøre for kattene dine. Det høres kanskje lenge ut at det kan ta to måneder før kattene dine kan leve fritt sammen i huset. Men to måneder av et helt katteliv er jo egentlig ikke så mye, hvis resultatet er to katter som liker hverandre i sitt lange katteliv sammen med deg.

 

Kjærlighet og potedask, 

Monty, Molly & Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Data Privacy