I dette blogginnlegget vil jeg fortelle om hvor viktig det er at du får målt blodtrykket til seniorkatten din hver gang dere besøker dyrlegen. Jeg er ikke dyrlege selv, men jeg har erfaring med dette som jeg håper kan komme deg og ikke minst katten din til nytte.
Hvorfor er det så viktig å måle kattens blodtrykk?
Alt for mange katter går rundt med forhøyet blodtrykk, men dette blir først diagnostisert når skadene HAR skjedd. Det er ennå ikke normal prosedyre hos alle dyrleger å måle blodtrykket hos eldre katter rutinemessig.
Heldigvis holder dette på å endre seg, for det er like relevant å overvåke blodtrykket hos katter som hos mennesker.
Det er svært mange katter som går rundt med forhøyet blodtrykk. Ofte oppdages ikke dette før skaden er skjedd og kattens øyne eller nyrer er blitt skadet. Dessverre er det ikke alltid synet kan reddes hvis katten er blitt blind.
Hvis du som eier legger merke til sykdomstegn som skyldes nyreskader, må katten til dyrlege. Her tar man kanskje blodprøver av katten og setter i gang alt mulig. Hvis dyrlegen ikke selv nevner blodtrykksmåling, så bør du be om at det blir målt. Katten diagnostiseres muligens med dårlige nyrer og det startes med behandling av dette, men det er minst like viktig at også det høye blodtrykket behandles.
Det er ikke uten grunn at forhøyet blodtrykk også kalles «Den tause morder». For som beskrevet over, så legger man ikke merke til symptomene – og plutselig faller katten død om av hjerneblødning.
Når er blodtrykket for høyt?
Man trenger ikke være utdannet i å måle blodtrykk hos hverken katter eller mennesker for å vite at det ikke er sunt å gå rundt med for høyt blodtrykk. Blodtrykket er unormalt høyt hvis det overstiger de normale verdiene. Akkurat som hos mennesker skal katters blodtrykk være 140/90 mmHg når de er i ro. Når det måles hos dyrlegen vil det ofte være noe høyere, siden stress og utrygghet kan få det til å stige litt. Det er helt normalt og er ikke det samme som et forhøyet blodtrykk. Din dyrlege vet alt om dette og kan forklare deg mer om det.
Noen av de vanligste symptomene på forhøyet blodtrykk hos katter er:
Akutt oppstått blindhet – ofte vil pupillene være sterkt utvidet og katten krasjer inn i ting
Blødninger i øynene.
Epileptiske anfall
Atferdsendringer, f.eks. aggresjon eller at den gjemmer seg.
Tisser og drikker mer
Alle disse symptomene kan være tegn på forhøyet blodtrykk hos katten din, men de kan også være tegn på andre sykdommer. Så ikke vent med å ta med katten din til dyrlegen hvis du observerer noe unormalt og bekymringsverdig hos den. Ta katten med til kontroll hos dyrlegen minimum én gang i året. Du kan da be dyrlegen måle blodtrykket til katten din.
Hvordan måler man blodtrykket på en katt?
Å måle blodtrykket på katter foregår nesten på samme måte som for mennesker. Dyrlegen bruker et måleapparat som er spesialkonstruert for hunder og katter. Prosedyren er helt smertefri og man kan måle blodtrykket enten på benet eller halen. Katten skal være rolig ved blodtrykksmålingen og derfor kan det være en fordel hvis den nervøse katten får lov til å bli værende i den trygge transportkassen sin, gjerne med hodet vendt bort fra dyrlegen, så dyrlegen kan måle blodtrykket på kattens hale.
Her får Monty målt sitt blodtrykk hjemme hos oss i forbindelse med et filmopptak med en dyrlege. Han er fullstendig avslappet og det gjør ikke vondt for ham.
Hvordan behandles forhøyet blodtrykk?
Det kan være mange årsaker til at en katt har for høyt blodtrykk. Noen ganger kan man ikke finne en årsak, andre ganger skyldes det en annen sykdom. Avhengig av årsaken til det forhøyede blodtrykket er det forskjellige måter dyrlegen kan behandle katten din på.
Før en eventuell behandling kan starte, er det imidlertid viktig at dyrlegen utelukker at blodtrykket er forhøyet av en sekundær årsak. Det er derfor nødvendig å gjennomføre en grundig klinisk undersøkelse, samt en undersøkelse av blod- og urinprøver for å komme frem til korrekt behandling. Dette kan høres kostbart ut, men det trenger det ikke å være. I tillegg vil jeg også anbefale at man forsikrer katten sin. Da vil undersøkelser være mye billigere og du trenger ikke å være redd for store dyrlegeregninger hvis katten din blir syk.
Dyrlegen kan velge å starte opp medisinsk behandling når en diagnose er stilt. Forhøyet blodtrykk kan behandles med enten tabletter eller medisin i flytende form. Dyrlegen vil vanligvis ta hensyn til hva som fungerer best for deg og katten din. Når blodtrykket er stabilisert, er det nødvendig å kontrollere og holde øye med både blodtrykket og de indre organene. Dette gjøres ved en blodprøve og en måling av blodtrykket. Livslang behandling er ofte nødvendig, men det trenger absolutt ikke å bety et dårlig liv for katten eller et stort innhugg i bankkontoen din.
Hvordan er fremtiden for katten min med forhøyet blodtrykk?
Så lenge katten din får korrekt behandling og du har god kontakt med dyrlegen din, kan katten få et godt og ikke minst langt liv. Hvis katten din er blitt blind på grunn av det forhøyede blodtrykket, behøver heller ikke det å være en hindring for at den kan få et godt liv. Igjen handler det om behandling av blodtrykket og god kontakt med dyrlegen. Hvis du har en blind katt, er det en god idé å ikke ommøblere ettersom katten navigerer rundt i hjemmet via møblene dine.
Pass på katten din uansett alder
Det stemmer at eldre katter er i den største risikogruppen når det gjelder forhøyet blodtrykk og nedsatt nyrefunksjon, men det betyr ikke at yngre katter ikke kan ha forhøyet blodtrykk. Noen eksperter anbefaler å måle blodtrykket jevnlig fra katten er 7 år gammel, men i alle fall når katten har fylt 10 år. Er du i tvil om dyrlegen måler blodtrykket på katten din så ikke vær redd for å spørre. Det er som sagt både lettvint og smertefritt for katten din og slik kan mange alvorlige sykdommer oppdages tidlig slik at man får startet behandling før de blir et problem for katten. Så mitt råd er «mål, mål, mål det blodtrykket!» 😉
Jeg håper dette blogginnlegget var nyttig for deg.
Masse kjærlighet fra
Monty, Molly og Mikala.
Og til slutt kan du se hvor lett og smertefritt det er for Monty å få målt blodtrykket sitt:
Alle katteeiere ønsker kun én ting, og det er at katten(e) deres skal være friske og raske. Dessverre hender det likevel at de pelskledde vennene våre blir syke innimellom. Kronisk nyresykdom er en vanlig sykdom...
Når katten din maler og koser seg, så forteller den deg at den har det fint. Dessverre er ikke katter like flinke til å si fra hvis de ikke har det så bra. Faktisk er...
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy