Ikke glem å ID-merke katten din!

Hvis katten din går seg vill, eller skader seg og noen finner din katt, kan ID-merking være eneste måten å finne eieren på. 

ID-merking er en viktig del av omsorgen for katten

Det er ikke uvanlig at katter kan forsvinne hjemmefra noen timer, dager eller til og med lengre en det. Vi kan vel alle være enige om at når det skjer, vil vi være sikre på at katten finner hjem igjen. Noen ganger kan det hende at katten ikke kommer seg hjem på egenhånd og blir funnet av noen andre, og da er det viktig å kunne finne ut hvem katten tilhører.

Trenger å kunne identifisere hver enkelt katt

En katt kan være lett å kjenne igjen for eieren, men det er ikke sikkert naboer eller andre i området vet hvilken katt det er som vandrer rundt. Mange katter ser også ganske like ut om de har en relativt vanlig farge eller mønster. I tillegg har noen katter kanskje aldri vist seg ute i området tidligere, og ingen visste at de bodde der (før de klarte å rømme).

Derfor er det viktig å sørge for å ID-merke katten sin, uavhengig av om man selv vet hvordan den ser ut og ville gjenkjenne den når som helst.

Et permanent ID-merke

For å ID-merke katten din kan du velge mellom to forskjellige metoder, men det viktigste er at ID-merkingen er permanent og kan fortsette å gjøre den viktige jobben hele kattens levetid og alltid hjelpe katten med å komme hjem igjen

Chipmerking

Dette er den vanligste metoden og går ut på å injisere en mikrochip, på størrelse med et riskorn, med en nål under huden mellom skulderbladene. Dette kan gjøres på en våken katt fra 6 ukers alder og mikrochipen vil ligge under kattens hud resten av livet. Chippen kan da leses med en chip-avleser og et unikt ID-nummer registreres og knyttes til en dyreeier.

Tatovering

En tatovering innebærer å tatovere et unikt ID-nummer inn i venstre øre på en bedøvet katt. Denne markeringen er synlig uten andre lesehjelpemidler, men kan dessverre falme over tid, som alle tatoveringer, og bli vanskelig å lese pga. dette eller fordi kattens hud blir pigmentert eller pelsen dekker tatoveringen.

Halsbånd

Som et supplement til de mer permanente metodene, kan du også bruke et halsbånd med kontaktinformasjon på for å vise at katten har et hjem. Det er imidlertid viktig at halsbåndet er av en trygg variant med sikkerhetsutløser og at katten ikke risikerer skade ved bruk.

Det er forskjellig hvordan det ser ut med lover og regler om katter, ID-merking og registrering rundt i verden, men for din og kattens skyld er det viktig for at dere fortsatt skal kunne leve sammen selv om uhellet er ute og katten forsvinner en stund. 

ID-merking og registrering er også et viktig skritt for å høyne kattens satus i samfunnet og en måte å vise hvor viktig kattene er for oss!

Skal man dessuten reise med katten, uansett om det er ferie eller flytting til et annet land, så kreves det at katten er ID-merket for å kunne koble individet til reisedokumentene som pass, attest på vaksinasjoner og/eller parasittbehandling, samt helseattest. Hvis katten er merket etter 03.07.11, er det kun microchip som godtas. (Les mer om reise på Reise med hund, katt eller ilder fra EU/EØS | Mattilsynet)

Ikke et lovkrav (ennå), men likevel en god idé 

I januar i år innførte Sverige obligatorisk ID-merking av katter, og land som Belgia, Spania og England har også innført obligatorisk ID-merking for å forhindre det store antallet hjemløse katter. Enn så lenge finnes det ikke et lovkrav om at kattene skal være ID-merket i Norge, men det kreves for at du skal få forsikret katten din og er som sagt et godt valg for å bli gjenforent med katten din om den blir funnet. Man finner avlesere til å sjekke kattens unike mikrochip hos veterinærer, politiet, noen vektertjenester og alle Dyrbeskyttelsen Norge sine lokalavdelinger. 

Registrering av mikrchip skjer hos DyreId.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy