JEG GRÅT DA MONTY FIKK DIABETES

Hei kjære venner!

Jeg heter Mikala, og jeg er kattemor til de to kattene Monty og Molly, som begge er født med en kromosomfeil. I 2014 gikk plutselig Monty viralt på nettet, og siden da har jeg brukt deres kjendisstatus til å jobbe for å heve kattens status, slik at vi kan få en verden full av glade katter.

I dette blogginnlegget vil jeg komme inn på Montys diabetes, og ikke minst hvordan jeg oppdaget det. Jeg er ikke dyrlege eller utdannet innen noe som har med dyr å gjøre, så dette er kun mine erfaringer og kunnskaper fra mitt eget liv med katter. Så hvis du selv har den minste mistanke om at katten din er syk, så må du alltid kontakte dyrlege.

Riktig kost kan gjøre underverker

Hei venner, 

Etter at jeg skrev innlegget om Montys diabetes, har jeg oppdaget noe som har endret vårt  og spesielt Montys liv helt.

Det som skjedde, var at jeg fant et helt utrolig bra forum for folk fra hele verden som har  katter med diabetes. Siden heter, og her fant jeg ut  at det er mange katter som har spist seg friske fra diabetesen sin. Dette fungerer  selvfølgelig ikke for alle katter, men jeg bestemte meg for å prøve siden det ville vært en  drøm som gikk i oppfyllelse hvis Monty kunne spise seg til et normalt blodsukker og slippe  insulin. 

Jeg fant ut at mat som inneholder mer enn 10 % karbohydrater er NO GO når man har en  katt med diabetes. Mange av de populære og sunne fôrmerkene har høyt  karbohydratinnhold, og det kan påvirke kattens blodsukker noe voldsomt! Faktisk er det  logisk når jeg tenker over det. For hva er det som får blodsukkeret vårt til å stige raskt og  høyt? Det er karbohydrater som f.eks. stivelse i form av mel, korn og sukker. Jeg hadde  aldri tenkt på det før, for Monty fikk et kjent og sunt fôrmerke. Men Monty er jo en kjøtteter,  og skal helst ha fôr med så høy andel kjøtt som mulig, og helst kun våtfôr. Det har jeg i alle  fall lært nå. Det må imidlertid sies at det er like forskjellig for katter som for oss mennesker  i hvor stor grad deres blodsukker blir påvirket av karbohydrater. Noen blir synlig  hyperaktive, mens andre ikke påvirkes i det hele tatt.  

Les om det her.  

Da Monty endret atferd

Koronavåren 2020 var jeg sendt hjem fra utdannelsesstedet mitt og hadde digital undervisning via zoom. Jeg var derfor mye sammen med Monty og Molly, noe som var kjempehyggelig siden jeg kunne sitte med datamaskinen på fanget og en katt på hver side. Monty pleier alltid å komme og legge seg inntil meg, og da aller helst oppå beina mine, uansett om datamaskinen min står i veien eller ikke. 😉

Jeg la merke til at han var ekstra kjælen og oppmerksomhetssøkende. Han stod ofte og mjauet inn i øret mitt, og han virket veldig rastløs.

Jeg følger gjerne etter både Monty og Molly når jeg ser at det er noe de vil fortelle meg. Derfor gikk jeg etter Monty, og hver gang viste han meg matskålen sin. Han virket svært sulten, men skålen var alltid full av mat. Og når jeg kjælte han bak øret, spiste han litt tørrfôr.  
Denne atferden fortsatte i et par uker.

En dag jeg kom hjem, stod Monty og mjauet ved vannskålen og jeg så at den var tom. Jeg ble ganske overrasket, for jeg var sikker på at jeg hadde gitt dem vann kvelden før. Jeg ga ham derfor vann, og han begynte å drikke med en gang. Jeg avfeide det med at jeg måtte ha glemt å gi ham vann. Et par dager etter denne episoden, kom en søkkvåt Monty opp i sofaen til meg og ville ligge på beina mine. Jeg tenkte at han sikkert hadde vært ute en tur i den inngjerdede hagen min, til jeg la merke til at det bare var bakbeina, magen og halen hans som var søkkvåte. Siden det ikke regnet, kunne jeg ikke forstå hvordan han hadde blitt så våt. Jeg tørket av ham og gikk ut på badet. Der så jeg at jeg hadde glemt å legge ned dolokket, og at det var våte poteavtrykk over hele gulvet og på toalettsetet. Det var markant mindre vann i toalettet enn vanlig, og det gikk opp for meg at Monty rett og slett måtte ha vært nede i toalettet, drukket rikelig av vannet, og sikkert hadde plumpet nedi med bakkroppen på vei opp igjen. Det var da jeg forsto at her var det noe riv ruskende galt! Jeg ringte derfor til dyrlegen og bestilte time så raskt jeg kunne.

Dyrlegen ga meg et svar jeg ikke hadde forventet.

Hos dyrlegen ble det konstatert at Monty hadde mistet muskelmasse i bakbeina sine, men det kunne skyldes at han jo er 11 år. Han så ellers fin ut, så hun tok blodprøver og sendte oss hjem igjen. Tre dager etter ringte hun og ga meg et svar jeg absolutt ikke hadde hverken ventet eller fryktet, for jeg hadde ikke engang tenkt tanken! «Monty hadde diabetes, og jeg måtte skynde meg avsted til dyreklinikken ettersom prøveverdiene hans ikke var som de skulle, og det var svært alvorlig».

På klinikken ble Monty innlagt, og det ble konstatert at han hadde diabetes.

Det var nok derfor han hadde gått og vært så utrolig tørst, hatt dårlig matlyst og hadde mistet muskelmasse i bakbeina sine.

De vanligste symptomene på diabetes hos katter er følgende:

 •     Økt tørste og økt urinering
 •     Vektnedgang
 •     Økt appetitt i starten, senere mister katten appetitten helt
 •     Slapphet og unormale bevegelser

Det er nok også andre symptomer, men akkurat disse la jeg merke til hos Monty uten at jeg mistenkte at det kunne være diabetes.
Monty har alltid fått Royal Canin våt- og tørrfôr, så det hadde ikke falt meg inn at han kunne utvikle diabetes med den sunne kosten han spiser. Han er ikke overvektig og får ikke godbiter så ofte.

Første gang jeg skulle stikke ham så gråt jeg.

Jeg skal innrømme at jeg i starten av diagnosen var veldig fortvilet, og ikke minst forvirret. Nå skulle Monty plutselig ha diabetesfôr, ingen godbiter i det hele tatt og insulin hver dag. Og det var JEG som skulle gi det til ham. Jeg syntes virkelig det var et stort ansvar, og de første par gangene jeg skulle stikke ham, gråt jeg faktisk fordi jeg var så nervøs. Dyrlegen viste meg nøyaktig hva jeg skulle gjøre og hvordan jeg skulle gjøre det.  I tillegg så jeg en del YouTube-videoer med folk som viser hvordan de gir kattene sine insulin, tips og triks om å stikke, og ikke minst hvordan man tar blod fra kattens øre og måler hvor mye insulin som skal gis.
Allerede samme dag begynte jeg å føre en journal der jeg skrev ned alt sammen. Alle blodsukkermålingene med tid og tall, hvor mye insulin Monty fikk (og om han fikk det), og hvordan atferden hans var.

Blodsukkeret til en katt påvirkes av flere ting, blant annet av kosthold og stress. Det er viktig at katten er på en diabetesvennlig diett og at den aller helst ikke får annet å spise enn det. En diabetesvennlig diett hjelper til med å holde kattens blodsukker stabilt. Hvis katten er stresset, kan det føre til høyt blodsukker og gjøre at insulinet ikke virker som det skal. Da vi nylig flyttet med Monty, opplevde jeg nemlig det. Blodsukkeret hans var alt for høyt den første måneden, og jeg ble anbefalt å gi ham tilskudd i form av Zylkene og Kalm. Dette skulle hjelpe ham med å føle seg trygg og rolig i vårt nye hjem. Det virket, for Monty ble mindre stresset og insulinet begynte å virke som det skulle. Man kan komme ut for slike perioder, og det er helt normalt. Det kan gå flere måneder og år der det hele tiden er stabilt blodsukker og insulin, men så skjer det plutselig noe som påvirker katten så mye at man kan se det på blodsukkeret.

Monty får en veldig lav dose insulin siden han reagerer svært positivt på det.
Jeg måler blodsukkeret hans morgen og kveld, og deretter kan jeg se om han trenger insulin, og eventuelt hvor mye. Det er veldig viktig at katten får et måltid mat før insulinet. Hvis den ikke har fått mat eller ikke vil spise før den får insulinet, kan kattens blodsukker falle og bli farlig lavt.
Når man snakker om insulin, snakker man om enheter, og Monty skal ha mellom 1/2 og 1 enhet. Ofte er blodsukkeret hans så fint og lavt at han ikke behøver å få insulin. Det er først og fremst på kveldstid at jeg opplever det lave blodsukkeret. Det er sannsynligvis fordi Monty har ligget og sovet mange timer om dagen og derfor ikke har spist like mye som han gjør om natten. Han er mer våken om natten og spiser da mye mer. Derfor opplever jeg ofte at blodsukkeret er så høyt om morgenen at han må få insulin.
Jeg bruker en måler (glukometer) som er beregnet til katter for å måle blodsukkeret. Denne måleren gir konsekvent et høyere blodsukkerresultat, og derfor skal Monty faktisk oftere ha en 1/2 enhet, når han før ikke skulle ha noen, ettersom den gamle måleren målte for lavt. 
Det er litt av en jungel, og det gjelder å holde tungen rett i munnen, men jeg kan kun anbefale alle mennesker med katter som har diabetes om å ta det stille og rolig i starten. Gjør som dyrlegen anbefaler, og meld deg eventuelt inn i en av de mange amerikanske gruppene på Facebook med folk som har katter med diabetes. Her er der virkelig mye hjelp å få.

I begynnelsen etter at Monty hadde fått påvist diabetes, svingte humøret mitt fra å være oppgitt, utmattet og forvirret til å ha overskudd og være stolt av at jeg klarte å finne ut av det å gi ham insulin.

«Det er så viktig å huske at en katt med diabetes kan leve like lenge som en katt uten diabetes.»

Hvis katten din nettopp har blitt diagnostisert med diabetes, og du føler deg fortvilet, forvirret og oppgitt, skal du vite at det var akkurat slik jeg selv opplevde det. Det er helt normalt, for det ER virkelig heftig å få beskjed om at katten din har diabetes! Du må lære deg å gi katten insulin og se etter alle de tegnene som viser om katten din har det bra med dette insulinet. Du må lære å måle blodsukkeret, og du må planlegge ut fra at katten din skal ha insulin hver 12. time. Du må skrive ned resultatene. Jeg vil anbefale deg å ta bilder av målingene, slik at du ikke trenger å skrive dem inn mer enn én gang om dagen, hvis du synes det er enklere.
Alt dette er voldsomt og en stor omveltning, men det viktigste for meg er å fortelle deg at jeg vil anbefale alle å la katten deres leve et liv med diabetes. Ikke la deg bli slått ut av denne diagnosen! Jeg sitter her fem måneder etter at Monty fikk diagnosen, og selv om det har vært både opp- og nedturer kan jeg se på gutten min hvor glad han er, og hvordan han har like god livskvalitet som Molly. Monty har for lengst vent seg til å få medisinen sin, og han elsker den oppmerksomheten han får etterpå. Det er så viktig å huske at en katt med diabetes kan leve like lenge som en katt uten diabetes. Det handler om struktur, om å venne seg til det nye og ikke minst kjærligheten til katten din.

Jeg håper at du synes at dette blogginnlegget var nyttig, og at det ga deg mot til å ta utfordringen hvis katten din har fått påvist diabetes. You can do it!

Kjærlighet og potedask,

Mikala & Monty

 


 

Lavt karbohydratinnhold virker for Monty!

Jeg snakket med dyrlegen min om å bytte Montys fôr, og om all den kunnskapen jeg  hadde lest meg til om katter med diabetes, karbohydrater i kosten deres og blodsukkeret.  Dyrlegen var enig med meg om at vi kunne prøve et nytt fôr med maks. 10 %  karbohydrater. Hans begrunnelse for at vi skulle skifte fôr var blant annet at Montys  blodsukker hele tiden svingte så mye, selv om han fikk insulin.  

Dyrlegen fortalte meg at det ikke finnes tørrfôr med under 10 % karbohydrater, da det  krever stivelse for å få det til å binde seg. Derfor satte jeg i gang med å lete etter våtfôr  med maks. 10 % karbohydrater, og som Monty likte. Det er sjelden at det står %  karbohydrater på emballasjen, så jeg vil anbefale å bruke denne smarte  Karbohydratkalkulatoren som kan regne det ut for deg. Det finnes også en oversikt hvor  man kan finne mange forskjellige våtfôr med under 10 % karbohydrater:  docs.google.com/spreadsheets. 

Jeg fant mange typer våtfôr som Monty har spist med god appetitt.

Den første dagen jeg testet blodsukkeret hans var det lavere enn vanlig om kvelden, og  jeg tenkte at det kanskje var en tilfeldighet. De påfølgende dagene var ville, for Monty gikk  fra å ha et blodsukker som svingte fra 4-18 og tilbake igjen i løpet av én dag. Allerede  dagen etter opplevde jeg at Montys blodsukker nå kun svingte fra 4–8, det er slik det svinger hos en katt uten diabetes. Blodsukkeret fortsatte å være normalt, og etter kun én 

uke falt det så mye på kvelden at det faktisk var farlig lavt! Derfor måtte jeg gi ham sirup  på tungen, så det steg igjen. Jeg ringte til dyrlegen og fikk høre at jeg skulle senke insulindosen. Dette gjorde jeg til sammen 4 ganger i løpet av 6 uker, fordi Montys blodsukker rett  og slett ble for lavt. Humøret hans ble også veldig annerledes da han fikk et stabilt  blodsukker. Han ble roligere, mye mer kjælen og ville plutselig leke og tulle slik han gjorde  før han fikk påvist diabetes. 

Monty får ikke lenger insulin

Monty har redusert insulininntaket så mye at dyrlegen syntes at vi skulle prøve å stoppe  helt med insulinet, siden Montys blodsukker rett og slett blir for lavt ved inntak av selv en  svært lav dose. Han er nå på dag to UTEN insulin, og så langt går det veldig bra. Montys  

blodsukker er normalt, som hos en katt som produserer insulin selv. Det er bare helt vilt for  meg å oppleve at Monty har gått fra å ha så svingende blodsukker til nå å ha spist av seg  sin diabetes. Det eneste jeg har gjort er å bytte fôret hans til ett med lavere  karbohydratinnhold. 

Hold øye med blodsukkeret

Hvis katten din får et fôr med lavt karbohydratinnhold er det ekstra viktig å sjekke din katts  blodsukker. Han får nemlig ikke karbohydrater lenger som får blodsukkeret til å stige, men  siden han fremdeles får insulin, som senker blodsukkeret, kan blodsukkeret nå bli svært  lavt og til og med for lavt. Hver gang jeg så at Montys blodsukker var for lavt, skulle jeg gi  ham sukker med en gang. Deretter skulle jeg holde nøye øye med blodsukkeret hans i  minst 2 timer, til det var steget og normalt igjen. Det høres voldsomt ut, og det er det  egentlig også, men det betød da også at Monty skulle ned i insulininntak neste dag. Dette  var etter avtale med min dyrlege, og jeg vil nok en gang understreke viktigheten av at dette  avtales med dyrlegen din og at du spørr om råd fra vedkommende. 

Hvis katten din elsker tørrfôr og ikke vil spise våtfôr

I begynnelsen hadde jeg litt problemer med å få Monty til å spise våtfôr. Han elsker  simpelthen tørrfôr, og måtte venne seg til å spise kun våtfôr. Det var veldig til hjelp for  Monty og meg når dyrlegen fortalte om frysetørket kattemat! Det er egentlig kun tørket kjøtt  tilsatt vitaminer, men det knaser som tørrfor, og Monty elsker det. Det er selvfølgelig viktig  at det er under 10 % karbohydrater i det, så ikke Montys blodsukker skal stige for mye,  men jeg har funnet to typer frysetørket kjøtt som både Monty og Molly elsker, og som ikke  påvirker Montys blodsukker i det hele tatt. Det ene er fra Ziwipeak, det andre er fra  Feringa.  

Her er et bilde av frysetørket kjøtt og Molly som ser sultent på det. Konsistensen minner litt  om tørrfôr, så hvis katten din elsker tørrfôr slik som Monty, kan det være en god løsning.

Kan katten min også spise av seg diabetesen sin?

Det er viktig for meg å ha sagt at katter er like forskjellige som mennesker. Det er derfor  ingen garanti for at katten din vil like fôr med lavt karbohydratinnhold selv om Monty gjør  det. Jeg vil anbefale deg å snakke med dyrlegen din hvis du er i tvil om hva du skal  gjøre. Fôrbyttet fungerte for Monty, og fordi jeg ønsker å forebygge et ustabilt blodsukker  hos Molly, har også hun byttet til et fôr med maks 10 % karbohydratinnhold.  Det er derfor viktig at du tester blodsukkeret til katten din ofte, og skriver det ned. Slik kan  du se om et eventuelt fôrbytte fungerer for din katt. Dessuten kan du også vise det til  dyrlegen din og snakke med vedkommende om tallene.  

Jeg måler det før jeg gir insulin (nå som han ikke lenger får insulin måler jeg likevel på  samme tidspunkt). I tillegg måler jeg hver 2–6 time. Det gjør at jeg får et så presis bilde  som mulig av blodsukkeret. Min oversikt ser slik ut. 

Det ser kanskje forvirrende ut, men det er laget i Google docs spreadsheets og det er  oversiktlig for meg og dyrlegen min. 

Jeg vurderer å bytte fôr – hvor begynner jeg?  

Start hos dyrlegen din. Fortell vedkommende at du har lest at noen katter kan spise av seg  diabetes ved å bytte til fôr som inneholder maks. 10 % karbohydrater. Hvis dyrlegen din er  med på idéen, kan du prøve å bruke karbohydratkalkulatoren, eller siden med oversikten  over fôr: Karbohydratkalkulatoren, docs.google.com/spreadsheets. 

7 viktige ting å huske på:  

 1. Maks 10 % karbohydrater
 2. Helst kun våtfôr
 3. Hvis det gis tørrfôr skal det være frysetørket kattemat med maks 10 % karbohydrater
 4. Mål blodsukkeret til katten din ofte
 5. Ha alltid sirup stående i tilfelle blodsukkeret faller for mye
 6. Skriv ned alle målinger
 7. Fortell dyrlegen din om endringer i blodsukkeret til katten din

Ikke vær bekymret selv om du føler deg forvirret akkurat nå. Slik følte jeg meg også for en  måned siden, og det er helt normalt. Det er mye informasjon, man så snart du har funnet  et fôr som katten din liker, er det forhåpentligvis starten på et stabilt blodsukker. 

Kattens blodsukker kan også påvirkes av andre ting

Nå som jeg har fortalt deg om mine erfaringer med hvor viktig kosten er for Monty, vil jeg  nevne at blodsukkeret også kan påvirkes av andre faktorer. Hvis en katt er stresset kan  det føre til høyt blodsukker, og gjøre at insulinet ikke virker som det skal. Dette opplevde 

jeg med Monty da vi flyttet i desember i fjor. Blodsukkeret hans var alt for høyt den første  måneden, og jeg fikk anbefalt å gi ham tilskudd i form av Zylkene og Kalm. Dette skulle  hjelpe til med å få ham til å føle seg trygg og rolig i vårt nye hjem. Det virket, så Monty ble  mindre stresset og insulinet begynte å virke som det skulle. Man kan komme ut for slike  perioder, og det er helt normalt. Det kan gå flere måneder og år der det bare ruller og går  med stabilt blodsukker og insulin, og så skjer det plutselig noe som påvirker katten så mye  at man kan se det på blodsukkernivået 

Jeg håper gjennombruddet mitt, for det synes jeg virkelig at det er, har inspirert deg til å  eksperimentere med fôret til din egen katt. Hvem vet, kanskje lykkes dere også med å bli  insulinfrie. Lykke til med det. 

 

Kjærlighet og potedask, 

Mikala & Monty 

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Data Privacy