kastrer katten din før det er for sent

Katter har det best når de har en eier som tar seg godt av dem. Derfor er det en god idé for en katteeier å få kastrert katten sin. Les her hvilke fordeler det gir deg som katteeier.

Sommeren er over oss, og det er på denne tiden det myldrer frem små, nusselige kattunger som vi ikke kan motstå. Altfor mange av disse kattungene blir født uten at det står en familie klar til å ta seg av dem.

Som katteeier har du derfor et stort ansvar for å minske antall nyfødte, hjemløse katter ved å få kastrert din egen katt.

Katten er ikke skapt til å leve vilt

De mange hjemløse kattene lever ikke et trygt og verdig katteliv. Katter er ikke skapt til å leve vilt i den norske naturen. Er du katteeier anbefaler vi derfor at katten din er kastrert, slik at den ikke er med på å sette flere katter til verden, som skal leve et hardt og uverdig liv i naturen.

Sommeren er høytid for ville, hjemløse katter

I mange hytteområder vil du ofte som hyttegjest oppleve at det streifer hjemløse katter rundt, siden mange gjester ofte fôrer kattene under sitt ferieopphold.

Det betyr at hvis du har med din egen katt som ikke er kastrert, og som ferdes fritt i hytteområdet, er det også en stor risiko for at katten din parrer seg med  én eller flere av de ville kattene. Det kan bety at katten din plutselig bidrar til flere kull med kattunger, som etterlates uten et trygt hjem å vokse opp i.

Fordeler ved kastrering av katten din

Det er mange fordeler ved at du lar katten din bli kastrert hos dyrlegen:

  • Du reduserer antall hjemløse og ville katter som vokser opp uten et kjærlig hjem
  • Flere studier viser at katten din lever lenger hvis den er kastrert
  • Katten din blir langt mer kjælen og rolig, da kastrering resulterer i en sterkere tilknytning til eieren
  • Du sparer dyrlegeregninger, da mange kastrerte katter ikke har det så travelt med å forsvare sitt territorium
  • Katten din blir enklere å leve med, siden kastrerte katter ikke markerer med illeluktende urin eller bråker når de har løpetid
  • Katten din vil streife mindre hvis den er kastrert
  • Katten din har langt mindre risiko for å få FIV (katteaids), da den ikke parrer seg eller slåss like hyppig som fruktbare katter
  • Kreft ses langt sjeldnere hos kastrerte katter
  • Har du flere dyr, vil en kastrert katt være langt mer harmonisk i flokken

Når skal jeg la katten min bli kastrert?

Katten din kan kastreres fra den er 4-5 måneder gammel, men selv om katten er eldre, vil den også ha fordel av å bli kastrert. Du kan samtidig  få chippet eller øremerket katten din, så man finner eier hvis katten skulle stikke av sted eller komme til skade.

Visste du?

Hunnkatten kommer i løpetid allerede 4-6 uker etter å ha født et kull. Én hunnkatt kan derfor få opptil 4 kull med kattunger i året. I ett kull fødes som regel 4-6 kattunger, så det vil altså si at én hunnkatt kan få mer enn 20 kattunger i året.

Hva er kastrering?

Kastrering av katt betyr at dyrlegen foretar et kirurgisk inngrep mens katten din er i full narkose. Katten vil raskt komme seg etter inngrepet

P-piller som alternativ til kastrering

Det finnes p-piller til katter som kan hindre drektighet, men det anbefales ikke å gi katten p-piller i lengre perioder, da det gir mange alvorlige bivirkninger, som for eksempel forhøyet risiko for livmorbetennelse, misdannelser i livmoren, jursvulster og uønsket drektighet.

P-piller skal nemlig gis ukentlig på nøyaktig samme dag,, men det kan man lett glemme som eier, eller kanskje er katten ikke hjemme den dagen eller kaster opp p-pillen etterpå. Hvis kun én pille ikke virker eller glemmes, kan katten få løpetid og få spontan eggløsning, som ved parring vil føre til drektighet. Derfor anbefaler vi alltid at katten kastreres.

Ditt ansvar som katteeier

Som katteeier har du derfor et stort ansvar for at din egen katt ikke bidrar til at det fødes flere ville katter. Rådfør deg med dyrlegen hvis du ønsker at katten din skal bli kastrert.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy