Noen vil nok anse katten som et lettvint kjæledyr siden den i langt mindre grad enn hunden gjør et vesen av seg. Det stemmer også, men vi må huske på, og det gjelder spesielt for innekatter, at vi må ta ansvar for kattens trivsel og legge til rette for at den kan få utfolde sine naturlige behov. Les videre så får du en håndfull gode råd om hvordan du passer godt på den lille tigeren din.
ET KATTEVENNLIG HJEM
På mange måter er katten et beskjedent dyr som tilpasser seg de fleste steder og ikke stiller høye krav. Til gjengjeld er den egenrådig og går sine egne veier. Det er imidlertid viktig at du innreder boligen din på en kattevennlig måte, gjør det mulig for katten å komme seg i høyden, og skaffer deg kloretrær så den ikke kvesser klørne sine på møblene dine.
I naturen har katter sine egne skjulesteder, der de sover og kommer til hektene igjen etter jakt eller slåsskamper med andre katter. Sørg for at den også har slike skjulesteder i din bolig – for eksempel mulighet til å krype under sengen din. Katten din kommer også til å være takknemlig for forskjellige huler som pappesker, åpne skuffer osv. Få flere gode idéer til en kattevennlig bolig.
STIMULER KATTENS JAKTINSTINKT MED LEK
Katten din elsker å leke, og jakten er det mest naturlige i verden for den. Hvis katten din er utekatt, får den stimulert jaktinstinktet sitt på egenhånd, men hvis den er innekatt så er det ditt ansvar at den ikke kjeder seg. Kjedsomhet kan medføre at den blir både sløv og trist. Dessuten er det viktig at katten din får mosjon. Lek er den beste måten å stimulere katten din på. Her er et par idéer:
Gjemsel:
Følg etter katten din og «finn» den hvis den løper forbi deg og gjemmer seg. Den vil sannsynligvis gjemme seg på nytt så du skal finne den igjen.
Finn maten:
Katter elsker å jobbe for føden da dette ligger i deres natur. Prøv å gjemme tørrfôret så den må lete etter det, men ikke gjør det for vanskelig i begynnelsen. Prøv også en fôrdispenser så den må jobbe litt for å få ut maten.
Interaktivt leketøy:
Du bygger et enda tettere bånd med katten din når du leker med den. 5–10 minutter et par ganger om dagen vil være nok. Prøv «fiskestenger» med fjær på, eller andre ting som katten din kan jakte på.
HOLD KATTEN DIN REN OG SUNN
Katten er like flink til å holde seg ren og pen som den er selvstendig. Når det er sagt, så er det flere ting du bør holde øye med og ta deg av når det gjelder din katts helse og stell.
PELSSTELL
Katten din har utrolig høy hygienestandard, og den kan bruke opptil flere timer om dagen på å stelle pelsen sin. Det kan likevel skje at pelsen blir så skitten eller floket at du må hjelpe den litt. Bruk en børste som er beregnet på katter, og velg et tidspunkt til børstingen når katten din er trøtt og avslappet. Les kattens signaler. Hvis det ikke ser ut som at den liker det, så gjør det på et annet tidspunkt. Husk å kjæle litt ekstra og ros den etter hver økt.
Hvis du venner katten din til å være i armene og bli børstet fra den er kattunge, så blir det mye lettere når den blir eldre, og den vil kanskje begynne å se på dette som en fin stund sammen med deg. Børst katten din et par ganger i uken eller etter behov.
KATTEBAD – GO ELLER NO GO?
Du skal faktisk helst unngå å bade katten din, da badet kan forstyrre den naturlige balansen av oljer i pelsen og huden. Dessuten er ikke katter så glade i vann. Hvis det likevel er helt nødvendig, så er det en god ide å huske følgende.
- Sørg for at pelsen er fri for floker før du fukter den, ellers vil vann nemlig bare forverre problemet.
- Bruk en balje, et babybadekar eller annet. Vannet skal være varmt, og du behøver ikke å fylle i mer enn ti centimeter vann.
- Bruk sjampo som er beregnet for katter, og sørg for at det ikke kommer i munnen, øynene og nesen på katten.
- Ikke skyll ut såpen med en dusj, katter kan få panikk av strålen. Bruk i stedet en kopp eller annet til å skylle med.
- Sørg for at håndkledet og rommet er godt og varmt etter badet.
FOREBYGGELSE AV SYKDOM
Hvis du vil ta godt vare på katten din, så må du vaksinere den. Hvilke vaksiner den trenger er opp til deg og dyrlegen din, men det anbefales å vaksinere mot kjernesykdommene kattepest og katteinfluensa. Den første vaksinasjonen bør skje når katten din er mellom 8 og 12 uker, og deretter skal den vaksineres igjen når den er 16 uker gammel. Etter dette anbefales det å vaksinere den med 1–3 års mellomrom. Les mer om vaksinene og få et forslag til et vaksinasjonsprogram her.
STERILISERING/KASTRERING
Som katteeier er det ditt ansvar å få sterilisert/kastrert katten din. Alt for mange herreløse katter settes hvert år til verden, og et vilt liv er hverken et trygt eller verdig katteliv. Les mer om fordelene ved sterilisering/kastrering.
MORSOMME FAKTA OM KATTER SOM DU KANSKJE IKKE KJENTE TIL
- Katter oppfører seg på samme måte som barn: Hvis du leker med dem om dagen så sover de bedre om natten.
- Katter sover i gjennomsnitt i 12-16 timer i døgnet.
- Hvis katter kjeder seg, kan de finne på å angripe anklene dine.
- I 1963 overlevede den franske katten Felicétte en tur ut i verdensrommet.
- Hvis katten din serverer deg en mus på trappen, så skal du ikke anse det som en gave – det er slik den forteller deg at du er en dårlig jeger.
ET GODT RÅD
Katten din klager ikke, og det kan være vanskelig å vurdere om den er skadet eller har det vondt etter en slåsskamp eller andre hendelser. Derfor er det viktig med regelmessige kontroller hos dyrlegen. Gjør det også til en vane å kose med katten din hver dag – gjerne til samme tid. Sjekk kattens ører og øyne for rifter, betennelse og hevelser med jevne mellomrom,
og hold øye med vekten. Slik gjør du det du kan for å sikre deg en sunn katt som trives.
SJEKKLISTE – ER DIN KATTS BEHOV DEKKET?
Alle katter har noen grunnleggende behov som må være oppfylt for at de skal trives optimalt. Hvis man har flere katter i husstanden er det ekstra viktig å sørge for at hver enkelt katt får sine behov oppfylt. De aller fleste atferdsproblemer oppstår hvis et av punktene nedenfor ikke er oppfylt. Hvis du synes det virker som at katten din mistrives, kan du bruke disse som sjekkliste:
- Mulighet for jakt/lek
- Fri tilgang til sine soner/områder (sove-, spise-, jakt/lekeområder)
- Fri tilgang til vann og fôr (katter spiser normalt 10-15 ganger i døgnet)
- Fri tilgang til en kattedo (en kattedo per katt + en ekstra i nødstilfelle. Katter kan bli stresset hvis ikke de har en ren kattedo. Sørg for at de er store nok og ikke står for tett)
- «Fredede» skjulesteder/sove/hvileplass der den ikke blir forstyrret
- Mulighet for å kvesse klør, og fred og ro til å stelle seg
- Sosial kontakt (kan være med andre katter, mennesker eller andre dyr)