KATTER BLIR OFTE MISFORSTÅTT

Det høres kanskje rart ut, men hvis katten din plutselig blir mer aktiv og appetitten får en enorm boost, kan det være noe galt. Spesielt hvis det er en katt som er 10 år eller eldre. Høyt stoffskifte er en kronisk progredierende sykdom, og i utgangspunktet kan symptomene være vanskelige å oppdage. 

Som eier kan du til og med oppleve symptomene som positive, for det er bare bra at den gamle katten blir mer livlig og samtidig går ned i vekt.

HOLD ØYE MED VEKTTAP OG ATFERDSENDRINGER 

Høyt stoffskifte gjør at kattens aktivitet, appetitt og drikketrang holdes kunstig høyt. Sykdommen gir vanligvis også økt hjertefrekvens og blodtrykk. Kroppen bruker rett og slett mer energi enn katten kan konsumere, selv om den spiser og drikker mer. Derfor må du holde et øye med katten din hvis den plutselig går ned i vekt. Opptil 98 % av katter med høyt stoffskifte vil gå betydelig ned i vekt, så dette er et ganske typisk symptom.

Erfaring viser at høyt stoffskifte kan vise seg med følgende symptomer: 

  • Vekttap til tross for økt appetitt 
  • Økt aktivitet preget av rastløshet og nervøsitet 
  • Økt væskeinntak og urinering 
  • Uregelmessig fordøyelse med oppkast og diaré 
  • Ustelt pels med økt røyting

HVA ER ÅRSAKEN TIL HØYT STOFFSKIFTE? 

I de aller fleste tilfeller er sykdommen forårsaket av en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen. Bare i 1-3 % av tilfellene er svulsten ondartet. Veterinæren kan stille diagnosen hvis en blodprøve viser økte nivåer av skjoldbruskkjertelhormon. Noen ganger er det også nødvendig med urinprøve og kanskje røntgen og/eller ultralydundersøkelse. Du behøver imidlertid ikke fortvile dersom katten din har høyt stoffskifte, for i dag finnes det gode behandlingsmetoder for sykdommen. 

HVORDAN KAN SYKDOMMEN BEHANDLES? 

Det er for tiden fire effektive behandlingsmetoder for høyt stoffskifte hos katter: 

  1. Livslang behandling med fôr uten jod eller sterkt redusert innhold av jod. Behandlingen forutsetter at katten ikke spiser annet enn akkurat dette fôret, og er derfor mindre egnet for utekatter, hvor matinntaket ikke kan kontrolleres. 
  2. Livslang behandling med medisin som reduserer produksjonen av skjoldbrukskjertelhormonet. Bivirkninger som nedsatt appetitt, vekttap og oppkast og i sjeldne tilfeller anemi kan oppstå. Det anbefales derfor kontrollblodprøver. 
  3. Kirurgisk fjerning av den syke delen av skjoldbruskkjertelen. 
  4. Behandling med radioaktivt jod som konsentreres i skjoldbruskkjertelen og ødelegger det unormale kjertelvevet. Metoden er trygg, men den er kostbar og krever sykehusinnleggelse over lengre tid. Det er en behandling som krever spesielle fasiliteter og er derfor ikke tilgjengelig i Norge for øyeblikket, men man kan få behandlingen i Sverige eller Danmark.  

HUSK DEN ÅRLIGE HELSESJEKKEN 

Som du vet, er forebygging bedre enn behandling. Det anbefales derfor en årlig helsesjekk hos veterinæren. Det reduserer risikoen for at katten din lider av alvorlig sykdom, inkludert høyt stoffskifte. Den årlige helsesjekken er en rimelig investering i kattens helse og livskvalitet.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy