Kattevennlig tur/retur til katteklinikken

Vi har tidligere skrevet om fordelene med den kattevennlige klinikken, men arbeidet før og etter besøket kan være minst like viktig for din katts trygghet og for å få maksimal effekt av det kattevennlige arbeidet som gjøres på klinikken!

Arbeidet med å gjøre katten din trygg begynner allerede hjemme

Det er selvfølgelig svært viktig at katten din har det bra og føler seg trygg når den er vel fremme på klinikken, men for å oppnå det bør katten din ikke være alt for stresset når den ankommer. Det er imidlertid mye du kan gjøre hjemme for å hjelpe katten din med å være så rolig som mulig.

Det første steget på reiseveien – Valget av riktig transportbur

Din katts transportmiddel er en utrolig viktig del av trygghetsarbeidet, spesielt med tanke på at mange dyreeiere har den oppfatningen at katten deres «hater» transportburet – men slik trenger det ikke å være.

Et viktig første steg er derfor å velge riktig transportbur. Et bra transportbur skal:

  • være stabilt og holdbart (så ikke katten risikerer å komme seg løs eller skade seg)
  • ha rett størrelse (de fleste bur har en vekt- eller størrelsesangivelse) 
  • ikke være alt for «åpne» (ettersom katter ikke liker å bli observert av andre), men samtidig gjøre det mulig å gi katten belønning f.eks. via en dør eller et nettak
  • være lette å rengjøre (da det lett kan skje et uhell)
  • være enkelt å ta fra hverandre slik at katten kan bli sittende i burets nedre del under undersøkelsen hvis den vil (og/eller at man ikke trenger å trekke den ut av / trykke den inn i buret)
  • være tiltenkt brukt av kun én katt (da katter ikke liker å dele på små rom, dette kan lett føre til spenning mellom kattene).

Katten må også få mulighet til å venne seg til buret. Det beste er å ha buret stående fremme slik at katten ikke begynner å forbinde det at buret tas frem med at noe negativt skal skje (f.eks. å besøke dyreklinikken, en lang biltur til hytta, bo på kattepensjonat etc.). Legg gjerne inn et koselig teppe i buret og gi katten mat eller noe godt, samt lek med den i buret. Det er også viktig å øve på hver del av reisen individuelt for at katten din skal bli vant til den.

Hvis katten din har dårlige erfaringer med og negative assosiasjoner til det nåværende transportburet sitt, kan det være verdt å kjøpe et nytt for å gjøre fremtidige reiser lettere.

Bestilling av tid

Når du bestiller tid kan det være lurt å fortelle litt om din katts tidligere erfaringer, samt å be om råd og spørre om hvordan det fungerer på klinikken dere skal dra til. Det kan også være lurt å spørre om dere trenger å ta med noe, og om hvordan dere hjelper katten deres på best mulig måte.

Reisen til klinikken.

Begynn med å ta det med ro før dere drar, da katten lett registrerer hvordan dere føler dere. Spray gjerne buret med syntetiske trygghetsferomoner ca. 30 minutter før avreise, eller «lån» noen fra katten din ved å gni en klut mot kattens kinn og deretter i buret.

Før avreise har katten forhåpentligvis vent seg til buret og gått inn i det på egen hånd. Hvis dere ikke har rukket å øve slik at katten selv går inn i buret, kan man teste å sette katten baklengs inn i buret. Sett buret på høykant og senk katten forsiktig ned i det. Eller så kan du ta av overdelen, sette burets åpning mot en vegg, sette ned katten og sette på lokket og stenge buret. Det kan være lurt å være flere som hjelper hverandre, da det er bedre hvis det lykkes på første forsøk enn å måtte stresse katten med flere forsøk.

Bær buret stabilt ut i bilen. Ta godt tak i buret med begge hendene og bær det inntil kroppen i stedet for å bære det i håndtaket. Når buret er plassert i bilen, kan det hende du må legge et teppe under det for å få det i vater i bilsetet før du fester det med bilbeltet. Alternativt kan du sette det på gulvet bak passasjersetet. Legg gjerne et teppe over buret, men pass på at det ikke blir for varmt. 

Hold dere rolige og vær ute i god tid, så slipper dere å stresse. Katten kjenner det som sagt på seg hvis dere er stressede, så spill gjerne rolig musikk og kjør fremfor alt rolig.

Ankomsten på klinikken

Når dere kommer frem til klinikken, kan dere med fordel la katten være igjen i bilen mens dere registrerer dere. Dermed får dere oversikt over hvordan det ser ut på venterommet og om det er andre pasienter. Hvis det er rolig på venterommet, eller hvis det finnes et spesielt katteventerom, kan dere ta med katten inn. Ellers er det kanskje best at den venter i bilen. Spør personalet om råd hvis dere er usikre.

På venterommet er det viktig å unngå hunder og andre katter, og at buret kommer opp fra gulvet. Dekk gjerne over buret og sett det på en hylle som er beregnet for dette eller på en stol. Hvis dere har glemt et teppe for å legge over buret, kan dere spørre klinikken om de har et dere kan låne.

På undersøkelsesrommet

Vel inn på undersøkelsesrommet bør katten selv få sjansen til å komme ut. Ikke dra eller tving katten ut! Åpne opp døren til buret mens dere snakker om hvorfor dere har kommet. 

Hvis dere har et bra bur, som vi skrev tidligere, kan man velge å undersøke katten i transportburets nedre del ved å fjerne den øvre delen. Alternativt kan man ta ut katten med teppet sitt på bordet og la den gjemme seg i teppet under undersøkelsen. Det finnes mange valgmuligheter med et bra transportbur og man kan da tilpasse seg etter kattens preferanser. Fortell gjerne til personalet hvordan det har gått ved tidligere besøk, så de kan tilpasse seg til katten din.

Det er også bra å støtte katten sin ved å holde den under undersøkelsen. Ha gjerne katten vendt mot deg under undersøkelsen. Katter liker også at man ikke holder dem så hardt, dette gjør dem også enklere å håndtere. Det anbefales heller ikke å ta dem i nakkeskinnet. Snakk rolig med katten din og unngå «Schh»-lyder, da katten kan oppfatte dette som freselyder.

Hvis det skal skje noe under besøket som dere selv synes er vanskelig, f.eks. en blodprøve, så gi beskjed. Grunnen til dette er at dere, som vi nevnte tidligere, formidler deres eget stress til katten, og det kan da være bedre å gå ut av rommet og la noen andre holde katten akkurat her.

Hjemkomsten

Når en katt så skal dra hjem igjen, er det viktig at den holdes adskilt fra eventuelle andre katter, siden den lukter av klinikken og evt. kan være påvirket av medisiner. Dette kan føre til at den oppfører seg annerledes eller ser annerledes ut og hvis man har uflaks, kan evt. andre katter hjemme tenke at den sykehusbesøkende katten ikke er den katten de kjenner. I slike tilfeller kan man risikere at det blir konflikt, men dette kan man unngå ved å holde kattene separerte det første døgnet etter hjemkomst.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy