Når katten tisser utenfor doen

At katten tisser på uønskede steder, er et av de vanligste atferdsproblemene hos våre katter. Det kan finnes en eller flere årsaker til dette, og i blant i kombinasjon. Vi kommer til å skrive om noen av de vanligste årsakene og noen enkle løsningsforslag. 

Å tisse på uønskede steder er heller ikke noe kattene gjør for å irritere oss, ”hevne seg” eller ”protestere”. Når de tisser på feil sted, kan det være at kattene behøver hjelp med noe.

De fire vanligste årsakene til at katten tisser på uønskede steder

Det kan som sagt finnes flere ulike årsaker til at man tisser på andre steder enn kattedoen, og vi skal nå gå gjennom de fire vanligste årsakene. 

Miljø- eller sosiale faktorer

Katter er naturlig renslige av seg og vil ha ren plass å tisse. Dette kan være en utfordring, særlig i husholdninger med flere katter. Unngå å stille kattedoene på plasser der katter ofte passerer eller kan se rett inn. Katter liker å utføre sine behov i ro og fred, særlig om de ellers er litt forsiktige eller ikke har en bra relasjon med de andre kattene i husholdningen. 

Det kan også være sånn at visse katter ”vokter” kattedoen og jager bort underlegne katter. Har katten hatt negative erfaringer og opplevelser ved toalettbesøk eller når de har sittet på kassen, kan det også gjøre at de unngår kattedoen, da den forbindes med det vonde. 

Urinmarkering

Spesielt ukastrerte katter markerer revir. Dette er en viktig og normal del av kattenes kommunikasjon, som også øker naturlig i løpetiden og særlig på våren. Andre typer markering kan være for eksempel kloremarkering eller markering via avføring. 

Katter med angst og uro kan markere når det skjer forandringer i deres kjerneterritorium eller om man tar inn nye ting der, som vesker, sko, møbler med mer. 

Katter som opplever stress kan også markere i frustrasjon. Om markeringen skjer nær vinduer eller dører, er det noe utenfor som stresser katten. Mens markering andre steder kan indikere at det er noe inne i huset. Dette kan for eksempel være andre katter, andre dyr, aktive barn, forandringer i hjemmet eller nye mennesker. 

Medisinske årsaker

En katt som tisser på feil sted, skal alltid undersøkes av veterinær for å utelukke sykdom. Hos veterinæren bør katten undersøkes klinisk, det bør tas blodprøve og urinprøve, samt at urinveiene sjekkes enten med ultralyd eller røntgen. Katter kan få flere typer urinveisproblemer som infeksjoner, krystaller i urinen, urinsteiner eller forsnevringer i urinrøret. Andre medisinske tilstander kan også forårsake endringer i rutiner rundt bruk av kattedoen og ved urinering, som f.eks. diabetes eller nyreproblemer. Om man opplever at katten ikke klarer å tisse, er det veldig viktig å raskt komme seg til veterinæren da det er en livstruende tilstand!

Felin Idiopatisk Cystitt

Enkelte katter med urinveisproblemer lider av en kronisk form for urinveisproblem uten infeksjon. Dette kan utløses av stress, forandringer i fôret m.m. og man ser symtpomer som at katten har vondt når den tisser og blod i urinen. Tilstanden krever behandling av veterinær og atferdsrådgiver sammen, men de fleste katter kan leve et fortsatt bra liv om miljøet og omsorgen tilpasses. 

Det bør settes særskilt fokus på kattedoen

Uansett årsak til problemet så bør kattedoen alltid vurderes, da den er en viktig faktor for at katten skal ha mulighet til å ta det beste valget. Derfor vil vi være sikre på at kattedoen oppfyller kattens krav. Det er også viktig alltid å ha en kattedo mer enn du har katt(er) for at de skal ha flere å velge mellom og sannsynligheten er høyrer for at det alltid finnes en som oppfyller kravene.

Plassering

Kattedoen skal plasseres på passende avstand fra mat og vann. Utover dette skal kattedoen plasseres på et rolig sted, men ikke for langt fra der katten liker å være. 

Sett kattedoene på ulike steder, ikke ved siden av hverandre, så de oppfattes som to forskjellige toalettsteder. Om katten tisser på et fast sted utenfor kattedoen, kan du forsøke å plassere kattedoen der i en periode. Dertter kan du gradvis flytte den mot stedet der du vil at den skal stå. Ha også alltid minst en kattedo per etasje om du har flere etasjer i hjemmet. 

Utseende og innhold

Du bør sørge for at kattedoen er tilstrekkelig stor til at katten lett kan bevege seg der. En fin tommelfingerregel er 1,5 x kattens lengde fra snute til rumpe. Katter kan også like ulike typer modeller (åpen, med lokk, inngang foran/gjennom taket, lav/høy kant m.m), så test deg fram til hva din katt liker best. 

Katten vil kunne grave ordentlig i sanden for å gjemme det den har gjort på doen og det krever minst 2-3 cm dyp sand. De aller fleste katter liker som regel myk, finkornet sand som er lett å grave i og som ikke er vond for potene. Det er også en fordel om sanden danner klumper, noe som underletter rengjøringen. Om du mistenker at katten ikke liker sanden, kan du prøve å ha flere kattedoer med ulik type sand og se hvilken katten liker best. Det kan også være lurt å høre med tidligere eier hvilken sand katten hadde som kattunge, da det kan påvirke hva den liker best som voksen. 

Rengjøring og hygiene

Husk å rengjøre kattedoen minst 1 gang om dagen, men gjerne oftere. Optimalt bør man rengjøre hele doen og kaste all sand 1 gang i uken. Ved rengjøring bør du ikke bruke rengjøringsmiddel med sterk duft. Det holder med luktfri såpe eller luktfritt oppvaskmiddel. Unngå generelt rengjøringsmidler med sterk lukt, kjemikalier og amoniakkbaserte produkter, da de kan forårsake at katten unngår kattedoen eller steder der man har rengjort med dette. 

Ta bort triggere for markering

Katter kan som sagt også markere revir og kommunisere med urin, noe som gjør at det kan være viktig å minske triggere for markering ved å f.eks. kastrere katten. Det er også viktig å passe på at katten føler seg trygg hjemme ved å bruke katteluker som kun tillater husholdningens katter å komme inn, og dekke til vinduer hvor forbipasserende katter vanligvis passerer. 

Pass også på å rengjøre ordentlig der katten har tisset utenfor kattedoen. Bruk gjerne UV-lys for å finne skjulte flekker. Det er viktig å få bort all lukt, da det ellers kan utløse at katten markerer på samme sted igjen. Rengjør et område som er tre ganger større enn flekken for å ta bort all lukt. 

Gjør dette: 

  1. Begynn med å tørke opp urinen
  2. Spray området med enzymspray (f.eks. ”Urine-off”) og tørk med papir
  3. Spray området med vann og tørk med papir
  4. Spray området med isopropylalkohol eller etanolbaserad alkohol og la det lufttørke i 30 min.
  5. Kast alt papiret som er brukt (ikke la det ligge i søppelkasse innendørs) og la ikke katten/kattene komme inn mens du rengjør, da det kan lukte ubehagelig for dem. 
  6. Spray gjerne med Feliway Classic eller lån kattens egne feromoner (ved å gni en klut mot kinnene og deretter gni kluten mot området).

Ammoniakkbasert produkter lukter urin for katten, hvilket kan utløse et behov for å markere over den lukten. Bruk helst ikke rengjøringsmidler med lukt (klorin, sitrusluktende rengjøringsmidler osv) når dere ellers rengjør som normalt, og særlig ikke for å maskere slike uhell. 

Andre viktige tiltak

Det er viktig å passe på at katten ellers har et stimulerende miljø. (Se “behov i hjemmet“). Katter som ikke får brukt jaktinstinktet utendørs, behøver å stimuleres innendørs med lek. Dere bør også respektere kattens ønske om ro og fred når den ber om det, ikke alle katter liker å kose i timesvis. 

Det er også viktig å aldri straffe katten for å ha tisset på feil sted! Det tar ikke bort årsaken og kommer bare til å forverre problemet om katten ikke stoler på deg i fremtiden. 

Overvei å bruke Feliway, en kunstig kopi av kattens beroligende feromoner. Disse feromonene sender ut signaler om at miljøet er rolig og trygt, og er en del av kattens naturlige kommunikasjon både til seg selv og andre. 

 

Problemer med at katten tisser på uønskede steder er frustrerende for både katteieren og katten. Det er noe som kan løses, men man må dessverre være forberedt på at det kan ta tid, særlig om problemet har pågått en stund. Ta gjerne kontakt med etolog eller atferdsspesialist om du og katten behøver hjelp med dette, for å begynne behandingen så snart som mulig.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy