Slik gir du seniorkatten din den alderdommen den fortjener.

Katten din går elegant og grasiøst gjennom livet, og eldes på akkurat samme måte. Faktisk legger man knapt nok merke til at katten blir eldre, og det er derfor nødvendig å være ekstra oppmerksom på den når den når en viss alder. 

Har katten din fylt 10 år?  Les i så fall videre og gi katten din en god alderdom. 

Lenge leve seniorkatten

Katter lever lengre enn de gjorde før, rett og slett fordi vi er blitt bedre til å passe på dem. Vi har også fått bedre kunnskap om de hensyn man skal ta når man har en seniorkatt. Og siden vi passer godt på kattene våre, blir mange av dem ordentlig gamle. Halvparten av kattens liv leves derfor som senior. 

Katter blir ikke grå rundt snuten når de blir eldre, slik hunder gjør, så du kan ikke enkelt se på katten at den blir eldre. Derfor skal du begynne å holde et ekstra øye med katten når den er rundt 8-10 år, og begynne å gjøre enkelte ting på en litt annen måte. Fra denne alderen regnes nemlig katten som senior, og det er da nye hensyn du må ta for å opprettholde kattens gode livskvalitet.

Hvordan gir du katten din en god alderdom? - Få 7 gode råd

Det beste du kan gjøre for å ta godt vare på katten din, slik at den kan bli gammel på en god og trygg måte, er ved å sørge for daglig pleie og omsorg, tilpasse kostholdet dens og være oppmerksom på atferden. Men selv om man har de aller beste intensjoner så kan det være vanskelig å vite hvilke hensyn man skal ta. Derfor har vi laget en huskeliste med 7 gode råd, slik at du vet akkurat hvordan du tar deg godt av den aldrende katten din.

1. Tilpass fôret etter kattens alder og livsstil

Etter hvert som katten din blir eldre og mindre aktiv, endrer den både matbehov, vaner og appetitt. Fôret skal derfor tilpasses kattens alder og livsstil, slik at den får i seg de vitaminene og mineralene den trenger, men spesielt så den ikke blir overvektig. Overvekt belaster ikke bare ledd og knokler, men det kan også medføre sykdommer som kan være vanskelige å få bukt med. Det er en god idé å veie katten din med jevne mellomrom, slik at du kan holde øye med vekten og passe på at den ikke tipper for mye hverken til den ene eller andre siden. 

2. Plei kattens pels

Eldre katter kan ha vanskelig for å vaske seg, og hvis det er noe katten din ikke liker så er det dårlig hygiene. Hjelp den derfor ved å pleie og undersøke pelsen med jevne mellomrom. Børst pelsen, fjern løse og tovete hår, og undersøk samtidig huden for sår, utslett, hevelser osv. Pelspleie kan være avstressende for katten din og er dessuten med på å fremme blodomløpet. Kontakt dyrlegen din hvis du finner tegn på sykdom.

3. Vær oppmerksom på kattens atferd

Selv de minste atferdsendringer kan være tegn på begynnende problemer. Derfor er det en god idé å være oppmerksom på om katten din oppfører seg annerledes eller gjør ting den ikke pleier. Tisser eller drikker den for eksempel mer, beveger den seg annerledes, eller har den uregelmessig avføring? Atferdsendringer kan være tegn på forskjellige sykdommer, f.eks. på smerte eller høyt blodtrykk. Dette kan vise seg som aggressivitet, angst for lyder eller overdreven mjauing. Noen katter kan også bli mindre kjælne og sosiale, hvis de f.eks. har vondt. Kontakt dyrlegen din hvis du er det minste urolig for katten din. Jo tidligere skavanker og sykdom oppdages, jo større er sannsynligheten for at tilstanden kan forbedres. 

4. Gi din seniorkatt ro og faste rutiner

Man kan ikke løse problemet med hverken høreapparat eller briller når sansene til den eldre katten svekkes. Heldigvis skaper nedsatt hørsel sjelden problemer for katten. Den kan derimot ha problemer med å orientere seg hvis alderdommen går ut over synet. Unnlat derfor å ommøblere, og sørg i den grad det er mulig for at det ikke skjer for store endringer i kattens liv. Generelt trives seniorkatter best med ro og faste hverdagsrutiner.

5. Sjekk katten din for sykdommer

Helse er et stort tema i seniorkattens liv. Når kroppen eldes er det vanskelig å unngå helsemessige utfordringer. Men med spesiell oppmerksomhet på en rekke områder kan symptomer og tegn oppdages i tide, så katten din unngår smerter og ikke blir alvorlig syk. 

Munn og tenner:

Dårlig ånde, tannkjøttbetennelse, tannstein og råtne tenner kan ha en enorm innflytelse på din katts humør, siden tann- og tannkjøttproblemer fører til smerter. Derfor svekker dette også appetitten siden det gjør vondt å spise. Tannproblemer er vanlig hos eldre katter, og det kan være nødvendig med tannrens i narkose hos dyrlegen.

Nyre- og leverproblemer: 

Problemer med leveren og nedsatt nyrefunksjon ses ofte hos eldre katter. Symptomene kan ligne hverandre, så hvis du ser ett eller flere av følgende symptomer hos katten din, bør du kontakte dyrlegen: Økt tisse- og drikkelyst, nedsatt appetitt, oppkast, diaré, vekttap, feber, dehydrering, endret atferd, dårlig ånde – Les mer.

Artrose:

Seniorkatter er ofte plaget av artrose, og kan ikke bevege seg så fritt som da de var unge. De er derfor mindre aktive og sover mer. I motsetning til hunder vil en katt med artrose sjelden halte. Men den kan få problemer med å hoppe opp på møbler eller ned igjen. Du kan gjøre mye for å hjelpe katten din i det daglige. Sett krakker der du vet at den bruker å hoppe opp, f.eks. ved fotenden av sengen. Det kan bety mye når beina er litt stive – Les mer. 

Katter med artrose kan også være mindre ute over lengre tid, spesielt i kaldt og vått vær.

Kreft:

Kreft er ikke sjelden hos seniorkatter, og spesielt rammes mage-tarmkanalen og andre indre organer. Symptomene vil ofte være uspesifikke, f.eks. vekttap, nedsatt appetitt, oppkast eller diaré, og generelt dårlig trivsel. Noen kreftformer er godartede, og kan behandles, andre er av mer ondartet karakter.

Høyt stoffskifte:

Eldre katter kan få høyt stoffskifte, som er en overaktiv skjoldbruskkjertel. Symptomene på høyt stoffskifte er blant annet vekttap til tross for god appetitt, økt drikkelyst og urinering. Katten kan også begynne å mjaue ofte og høylytt – og tigge om mat konstant.

Høyt blodtrykk

På samme måte som mennesker kan også eldre katter få høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk hos katter kalles også «Den stille morderen», ettersom sykdommen kan være usynlig og vanskelig å oppdage. Så mange som hver tredje eldre katt kan gå rundt med høyt blodtrykk. Dette kan gi store skader på flere forskjellige organer, spesielt øynene, nyrene, hjernen og hjerte-karsystemet er i risikosonen.

Symptomer som kan gi mistanke om høyt blodtrykk kan f.eks. være tegn på nyresykdom (lenke – eller se ovenfor) eller endret atferd. 

Les mye mer om hvorfor det er viktig å måle blodtrykket på din seniorkatt

6. Ta vare på katten din

Din seniorkatt sover mer enn før. Det er derfor viktig at den har forskjellige sovesteder rundt omkring i hjemmet, der den kan ligge uforstyrret. Sørg også for at sovestedene er lette å komme til for katten, også hvis den har vanskelig for å hoppe opp eller ned. 

Seniorkatter blir av og til urenslige og gjør fra seg ved siden av kattedoen. Vær derfor svært nøye med å bytte og rense sanden i kattedoen, så den alltid er inviterende. Prøv eventuelt med forskjellige typer kattesand – noen katter foretrekker én slags sand, andre en helt annen type. Generelt sett skal du unngå sand som er tilsatt parfyme, det er det ingen katter som liker. Kontakt dyrlegen din hvis du ikke kan løse problemet med kattens urenslighet på egen hånd. 

Vær oppmerksom på din katts klør. De kan bli lange hvis ikke katten lenger klarer å kvesse dem selv. Det kan være ubehagelig for den, og den kan henge fast i ting og få inngrodde negler, noe som kan være svært smertefullt. Hvis din katts klør begynner å bli for lange eller vokse inn i putene under kattepoten, må du klippe dem med en saks som er beregnet for dette. 

Katten din skal aktiveres, selv om den er senior. Ikke få den til å rase rundt som da den var ung, men fokuser på mental stimulering med for eksempel aktivitetsleketøy og aktiv lek sammen med deg. 

7. Husk en årlig helsesjekk

Den årlige helsesjekken hos dyrlegen er enda viktigere når katten din har blitt senior. Dyrlegen kan på et tidlig stadium avsløre sykdommer og sette i gang behandling, før det er for sent – Les mer.

Dyrlegen vil undersøke katten grundig, måle blodtrykk (hvis han eller hun ikke gjør det av seg selv er det en god idé å be om det) og sjekke vaksinasjonsstatus – Les mer.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy