Kattunge – den første tiden sammen med katten din

Katten din har ikke ni liv. Til gjengjeld er kattens liv delt inn i fire faser, som stiller forskjellige krav til deg som eier. Størstedelen av det første leveåret er katten kattunge, og når den nærmer seg ett år er den ungkatt og har dermed gått over til fase to. Akkurat når overgangen skjer er vanskelig å si. Men det er i løpet av dens første leveår at den skal lære seg alle ferdighetene den trenger senere i livet. Les videre, og få noen gode råd om hvordan du gir kattungen din det beste utgangspunktet for å vokse seg stor, trygg og fornøyd.

Gjør kattungen din vant til verden

Når den nye kattungen flytter inn hos deg er den 12 uker eller eldre. Hos sin mor og søsken har den da allerede gått gjennom to sosialiseringsfaser, og det er viktig at den fortsetter med å sosialisere seg hos deg, slik at den blir trygg på «den store verden». Her er noen ideer til hvordan:

  • Unngå å ha for mange på besøk i den første tiden du har katten din. Bli kjent med hverandre uten forstyrrelser.
  • Senere kan du invitere hjem voksne og barn, slik at katten lærer seg å omgås folk av alle slags størrelser. Sørg for at de hilser på kattungen på dens premisser.
  • La kattungen være med når du gjør rent og ordner ting i hjemmet.
  • La transportburet stå fremme, så den kan bruke det til f.eks. å sove i, og på den måten bli trygg på det.
  • Når kattungen din føler seg trygg på transportburet, kan du kjøre en tur med kattungen så den også blir vant til å bli transportert.
  • Venn kattungen til å bli håndtert av dyrlegen – det vil gjøre det mye enklere ved fremtidige vaksinasjoner og helsekontroller. Du kan selv hjelpe til med tilvenningen, f.eks. ved å berøre ørene og potene forsiktig, samt se på tennene mens du koser med den.

Kan kattungen din dresseres?

Du kan ikke dressere kattungen din på samme måte som en hund – ikke i det hele tatt faktisk. Men selv om kattens naturlige instinkt er at den går sine egne veier og ignorerer det andre ønsker eller krever, så kan du likevel lære den forskjellige ferdigheter hvis du er tålmodig. Det kan imidlertid skje at du lærer den noe som den deretter slutter med. Fra naturens side lykkes kun én av ti jakter, og det kan ha stor innflytelse på dresseringen, kunstener å finne ut hva som motiverer kattungen din. Det kan være en godbit, en kosestund eller kanskje en bestemt lek.

Bruk dette til å oppmuntre en bestemt adferd og belønn kattungen så snart den gjør det du ønsker. På den måten får dere knyttet et spesielt bånd mellom dere, der den lærer seg hvor dine grenser går. Hvis du hjelper kattungen din med å lære helt fra den er liten blir den raskt både en glad og godt likt katt.

Lag gode rutiner for kattungen din

Det er ingen som ønsker mer enn deg at den nye kattungen din raskt faller til ro hjemme hos deg. Det beste du kan gjøre for å fremskynde prosessen, er å skape noen gode, faste rutiner. På samme måte som små barn liker kattunger at ting skjer på samme måte hver dag. Her er noen ideer til hva du kan gjøre:

  • Spisetid: Den vesle kattungen din skal fôres ofte, men når den blir eldre nøyer den seg gjerne med to daglige måltider boksemat. Den kommer til å venne seg til denne overgangen, men det er en god idé å overholde spisetidene så den ikke forventer mat forgjeves. Tørrfôret bør imidlertid alltid stå fremme, siden katter foretrekker mange men små måltider.
  • Toalettbesøk: Kattens natur er å vaske seg flere ganger om dagen, og den kommer raskt til å lære seg å bruke kattedoen, hvis du viser den hvor den er. Husk å rengjøre kattedoen ofte, siden katten foretrekker et rent toalett, og sett den et sted der katten kan gjøre det den skal i fred og ro.
  • Leketid: Kattungen din begynner å vise jaktadferd fra den er fem uker gammel. Hvis ikke det naturlige jaktinstinktet stimuleres vil den begynne å kjede seg og bli sløv – for katter er nemlig jakten det beste som finnes, så sørg for å stimulere den via lek. Det er spesielt viktig for innekatter at du leker med dem flere ganger om dagen. Bruk leker som katten din kan jakte, slå etter og fange. Jo eldre kattungen blir, jo mer avanserte må lekene være så den fortsetter å utvikle seg.
  • Kosetid: På samme måte som at kattungen din har behov for mat hver dag, har den også behov for kos. Velg noen tidspunkter i løpet av dagen mens du har tid og ro til å gi den massevis av oppmerksomhet, og hold gjerne fast på disse kosetidene så kattungen din vet hva den kan forvente seg.
  • Sengetid: Kattungen din kan ha mange reir og huler rundt omkring i huset, men den finner seg ofte et sted der den foretrekker å sove. Når kattungen din har lagt seg bør du ikke forstyrre den.

Forsikre seg om at kattungen har det bra

Det er kun fordeler med å kontrollere helsetilstanden til kattungen din med jevne mellomrom. Og det er en svært god ide å gjøre det til en vane å se over den fra den er helt liten. For hvis katten din vet at det ikke er fare forbundet med det, vil det være lettere å ta den med til undersøkelser, vaksinasjoner og helsekontroller fremover. Slik sjekker du kattungens helse hjemme:

  • Velg et sted for undersøkelsen som den liker. F.eks. på fanget ditt eller i en godstol.
  • Lytt til åndedrettet dens – det skal være regelmessig.
  • La hendene gli rolig langs ryggen og magen, og kjenn etter at det ikke er noe som føles uvanlig.
  • Sjekk ørene til kattungen – de skal ikke ha rifter, mørk ørevoks eller betennelse.
  • Sjekk kattens øyne for utflod, betennelse eller skader – husk at du aldri skal berøre selve øyet.
  • Åpne kattungens munn forsiktig, og se etter brukne tenner, betent tannkjøtt og plakk.
  • Sjekk nesen – den skal være kjølig og fuktig. Er det skorper på den, eller nyser kattungen mye, ser du tegn på forkjølelse?
  • Sjekk kattungens poter og se etter knekte eller manglende klør. Undersøk også poteputene og den myke huden mellom dem forsiktig.
  • Noter en årlig helsesjekk hos dyrlegen i kalenderen din, og husk alltid å kontakte dyrlegen hvis du er det minste bekymret for noe som gjelder kattungen din.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy