Ta vare på katten din i julen

For svært mange mennesker er jul og nyttår noe man gleder seg til. Samvær med familien, god mat, fest og hygge er noe vi elsker, men hvis man kunne spørre katten ville den nok svart det motsatte.

For katten din er julen forbundet med stress, brudd på rutiner og potensiell fare, så pass derfor ekstra godt på den i denne perioden.

Guide: Slik får du katten din trygt gjennom jul og nyttår

Julepynt

Tenk gjennom hvor du plasserer julepynten din og hva du pynter med. Unngå spiselig pynt og glasskuler på juletreets nederste greiner, da disse kan kutte opp de myke kattepotene hvis de knuses. Plasser heller aldri levende lys nederst på treet, og vær oppmerksom på girlandere og lyslenker som ligner på gøyale leker, men som kan utgjøre kvelningsfare og gi skader i munnen hvis katten biter på dem.

Julemat

Så selv om det er fristende å la katten få smake på den gode julematen, så la det være. Julemat er ikke kattemat, og noe av maten er rett og slett farlig for katter. Katter tåler ikke sjokolade, og kan faktisk bli forgiftet hvis de spiser det. Rester av gås eller ben av and dufter himmelsk for en katt, men utgjør en fare siden ben kan sette seg fast i halsen. Pass også på at søppelbøtten er godt lukket, siden katteklør ikke har noen problemer med å flerre opp poser for å få tak i restene.

Giftige juleplanter

Når julen kommer liker vi å bruke naturen som pynt i husene våre. Dessverre er en del av plantene giftige for kattene våre. Dette gjelder den flotte, røde julestjernen, mistelteinen og kristtornen.

Gi katten din et fristed

Jul og nyttår samler familie og venner, men vær oppmerksom på at det å ha mange folk i huset kan være utrolig stressende for katten din. Du kan oppleve at den gjør fra seg inne eller utviser aggressiv atferd, eller kanskje så trekker den seg bare unna. Og det er viktig at du lar den gjøre det og hjelper den ved å gi den et fristed der den kan ligge uten å bli forstyrret, for eksempel på et rom der ikke gjestene kommer. Når festen er over og gjestene er ute av huset, kan du gjerne gi den godt med velfortjent oppmerksomhet.

Juletreets farer

Ingenting er så flott som et pyntet juletre i all sin prakt, men med en katt i huset er det mange ting du må være oppmerksom på. Hvis du har en sånn lur juletrefot med vann i, så ikke bruk tilsetningsstoffer i vannet. Katten kan nemlig bli forgiftet hvis den drikker av det. Husk også at det ligger i kattens natur å klatre i trær. Juletreet er intet unntak, og med den herlige granduften kan det godt være at du får en katt i toppen. Sørg derfor for at treet står stabilt.

Nyttårsaften

Man hører ofte om redde hunder på nyttårsaften, men det er minst like skummelt å være katt når rakettene smeller og himmelen lyses opp. Imidlertid kan man ikke alltid se på en katt at den er redd, og derfor må du ta noen forholdsregler:

  • Sørg for å aktivisere katten mye i dagene før nyttårsaften, siden en godt stimulert katt ofte vil reagere mindre på fyrverkeri.
  • Bygg et «reir» til den på et rom der gardinene er trukket for.
  • Legg et sengeteppe på sengen din slik at det blir en naturlig hule for katten under sengen.
  • Hold katten inne på kvelden og lukk katteluken.
  • Gi katten dens favorittfôr, og legg det gjerne i en aktiveringsleke slik at den må jobbe litt for maten. Når den er mett og sliten takler den nyttårsaften bedre.
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy