Diabetes er en stadig vanligere sykdom hos katter og kan være en utfordring for både katt og eier. Å gjenkjenne symptomer tidlig og forstå hvordan man best tar vare på katten, er avgjørende for å håndtere denne sykdommen
Så mange som 1 av 200 katter lider av sykdommen. Tallene kan dessverre antas å øke, da en av risikofaktorene for diabetes er overvekt som dessverre også er et økende problem hos våre selskapskatter.
Hvordan oppdager man diabetes hos katter?
Symtpomer på diabetes hos katter kan være subtile, men det finnes noen mer åpenbare tegn du bør være oppmerksom på:
- Økt tørst og urinering: Et av de mest åpenbare tegnene på diabetes er en økning av både tørst og urinering. Det kan vise seg ved at det blir oftere tomt for vann i kattens skål, at katten leter etter vann på andre steder, at katten tisser større mengder i kassen eller til og med begynner å tisse andre steder i hjemmet m.m.
- Vekttap: Til tross for en glupsk appetitt, kan katten din på uforklarlig vis begynne å gå ned i vekt.
- Trøtthet: En generell reduksjon i energinivået eller en mindre aktiv livsstil kan være en indikasjon. Det kan imidlertid være vanskelig å se forskjell på om kattens inaktive livsstil var en medvirkende årsak til problemet i utgangspunktet og/eller om katten er overvektig og derfor har problemer med å bevege seg.
- Dårig pelskvalitet: En matt pels eller endringer i pelstilstand kan også være symptomer.
På lengre sikt kan du også begynne å se påvirkning på muskler og nerver, og katten din kan få problemer med å hoppe, kan bli vinglete eller bli så muskelsvak i bakbeina at den går med ”hælene” i gulvet.
Om du opplever at katten din har noen av symptomene ovenfor, er det lurt å booke en tid hos din veterinær. Det er viktig å utelukke sykdom uansett om det er diabetes eller noe annet (siden det er ganske subtile, universelle symptomer).
Vansker med diabetes
Håndtering av diabetes kan i første omgang virke overveldende, men når katten først er regulert og man har kommet inn i rutinene, blir det mye lettere. Diabetes krever daglig medisin som enten kan gis i munnen/over fôret eller i noen tilfeller som insulinsprøyter. Diabetes krever regelmessige veterinærbesøk, særlig i den innledende fasen med å regulere sykdommen, tilpasse medisineringen og regelmessig teste katten hjemme enten med urinprøver eller blodprøver, avhengig av medisintype og hva som er enklest for eier og katt.
Oftest anbefales det å endre kattens kost for å regulere blodsukkeret og hjelpe katten med å gå ned i vekt. Den vanligste formen for diabetes hos katter likner type-2-diabtes hos mennesker, hvilket innebærer at diabetes er forårsaket av insulinresistens. Den vanligste årsaken til dette er, som hos menneske, fedme som krever kostjustering og regelmessig mosjon for å avhjelpe problemet.
Hvordan tar du vare på katten din om den får diabetes?
Regelmessig sjekk hos veterinær: Det er viktig med regelmessige besøk hos veterinær for å overvåke kattens helse og tilpasse behandlingen, spesielt i oppstartsfasen og hvis det ellers skulle være nødvendig. Du bør alltid kontakte kattens veterinær mellom besøkene hvis du er bekymret eller har lagt merke til vesentlige endringer.
Medisinering: Behandling av kattens diabetes kan enten gjøres ved insulininjeksjoner eller ved å gi en medisin i munnen/over fôret. Følg veterinærens anvisninger nøye når det gjelder kattens medisiner og utfør regelmessig de testene som skal tas hjemme.
Hvis katten får insulin, kan det f.eks. være nødvendig å måle “glukosekurver” hvor man måler blodsukkeret i løpet av dagen. Man kan også måtte måle glukose og ketoner i urinen med urinstix. Mens hos katter som får diabetesmedisin som gis i munnen, måler man kun ketoner i enten urin eller i blodet.
Husk å forsøke å gjøre medisineringen til en så lett og positiv opplevelse for katten som mulig, da det er noe som skal kunne fungere i lengden.
Overvåking av katten hjemme: Bli kjent med katten din og kattens atferd, så du kan se når det er noe som er galt. Lær deg også å kjenne igjen tegn på både lavt og høyt blodsukker eller for mange ketoner i blodet, og få tips fra kattens behandlende veterinær om hva du skal gjøre i disse situasjonene.
Hvis katten din får for lavt blodsukker eller for mye insulin (hypoglykemi/føling), kan dette være livstruende. Et langvarig forhøyt blodsukker eller for lite insulin kan forårsake ketoacidose/diabeteskoma.
Kost og mosjon: En balansert diett som er tilpasset katter med diabetes, samt regelmessig mosjon, kan hjelpe til med å regulere blodsukkeret og hjelpe katten med eventuelt overvekt.
Aktiver gjerne katten din i forbindelse med fôring ved å gjemme/spre ut mat, bruke fôrballer og andre aktiveringsleker. Du kan også bytte ut den klassiske matskålen med matpuslespill og aktiveringsmatskåler. Du kan også behøve å veie den daglige fôrmengden for å sørge for at katten ikke spiser for mye og går opp i vekt.
Lek også daglig med katten for å hjelpe den med mosjoneringen. Mange katter liker viftepinner og kattemynteleker, men det er selvfølgelig individuelt. Lek heller ofte og lite, i stedet for sjelden og lenge. Det likner kattens jaktatferd og motiverer til litt ekstra lek.
Emosjonell støtte: Akkurat som mennesker, kan katter oppleve stress. Det er derfor viktig å gi dem mye kjærlighet og et stressfritt miljø (se “din katts behov i hjemmet“). Det er viktig at katten din får alt som katter i utgangspunktet trenger, og også positive opplevelser rundt det som kan føles litt vanskeligere med medisiner og stell.
Å regelmessig overvåke kattens allmenne helse og oppførsel er viktig. Ved å være oppmerksom og proaktiv, kan du raskt identifisere og håndtere hypoglykemi, ketoacideose eller andre forhold som krever helsehjelp. Dette er avgjørende for kattens velvære.
Forståelse og støtte
Det er viktig å forstå at selv om diabetes kan være en utfordrende sykdom, kan mange katter med riktig omsorg leve et godt liv, og dessuten gå i remisjon og bli friske. Det finnes også mange ressurser og støtte tilgjengelig for dere.
Husk også at du ikke er alene. Veterinæren er din partner i pleie av katten din og er tilgjengelig for å hjelpe og gi råd. Med riktig pleie og oppmerksomhet, vil du og katten din kunne håndtere denne sykdommen sammen.